Gemeente Breda

College past plan Molenkwartier aan na overleg buurt

Een vierde ontsluitingsweg die via de Goeseelsstraat aansluit op de Kapittelweg, parkeren aan de voorkant van de woningen, ruimte voor collectief particulier opdrachtgeverschap en een iets groter park langs het spoor.

Deze vier punten worden, na overleg met omwonenden, mogelijk gemaakt in het ontwerpbestemmingsplan Molenkwartier. Het college legt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

De aanpassingen volgen na overleg met de klankbordgroep Molenkwartier en de Vrienden van het Molenkwartier.
Tijdens drie informatieavonden is met de buurt het stedenbouwkundig plan Molenkwartier besproken. Vervolgens is het plan tijdens twee ontwerpatelier bijeenkomsten geanalyseerd en verbeterpunten besproken. Het college heeft besloten de omwonenden op een aantal punten tegemoet te komen. Veel punten gaan over het verkeer en parkeren. Zo stelt de buurt prijs op een vierde ontsluitingsweg van de buurt. Het ontwerpbestemmingsplan biedt nu ruimte om via de Goeseelsstraat de wijk in of uit te rijden.
De wijze van parkeren in Molenkwartier is ook aangepast. Het college heeft besloten dat parkeren aan de achterkant van de woningen vervalt ten gunste van parkeren op parkeerhoven aan de voorkant van de woningen.
Verder biedt het ontwerpbestemmingsplan op verzoek van omwonenden ruimte voor collectief particulier opdrachtgeverschap. Dat schept kansen voor verschillende bouwtypes, zoals vrijstaande woningen of twee-onder-één-kap. Tot slot wordt het buurtpark aan de zuidzijde van het appartementen gebouw een stukje breder.

Begin volgend jaar gaat de gemeente verder met de buurt in overleg. Zo wordt gesproken over de inrichting van de straten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de straten die eenrichtingsverkeer krijgen en de straten waar tweerichtingsverkeer mogelijk wordt. Ook de architectonische vormgeving van de nieuwbouw aan de Teteringsedijk is onderwerp van gesprek. Tot slot zou de buurt graag willen zien dat de Teteringsedijk opgeknapt wordt. Het college heeft begrip voor die wens, al staat nog niet vast dat de Teteringsedijk daadwerkelijk aangepakt wordt. Het gemeentebestuur neemt wel die mogelijkheid op in het ontwerpbestemmingsplan, mocht dit in de toekomst besloten worden.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 30 december tot en met 9 februari ter inzage. Daarna worden alle reacties gewogen en verwerkt in een definitief bestemmingsplan Molenkwartier. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad rond de zomervakantie 2011 het nieuwe bestemmingsplan vaststelt. De eerste schop zal dan ook medio 2011 de grond in gaan. Als alles naar verwachting verloopt, kunnen de eerste bewoners in 2012 hun intrek nemen.

De buurt Molenkwartier ligt ingeklemd tussen Teteringsedijk, Doornboslaan en spoor. Aan de totstandkoming van de plannen hebben de afgelopen jaren de Wijkraad Brabantpark en de commissie Hoge Steenweg meegewerkt.
Op 18 januari 2011 legt het college het ontwerpbestemmingsplan ter kennisname voor aan de commissie Ruimte.

Breda, 24 december 2010