Gemeente Hellevoetsluis


Gemeentelijke opsporingsambtenaren delen ook boetes uit

De gemeentelijke opsporingsambtenaren (GOA's) zijn de ogen en oren in de stad. Zij dragen bij aan ordehandhaving. Binnen Hellevoetsluis bestaan er wat onduidelijkheden over de bevoegdheden van de gemeentelijke opsporingsambtenaren. In principe hebben zij dezelfde bevoegdheden met betrekking tot het uitdelen van processen-verbaal als de politie.
Met betrekking tot het Wetboek van Strafrecht is duidelijk in hun akte van opsporingsbevoegdheid aangegeven voor welke artikelen zijn bevoegd zijn, hier vallen onder andere de artikelen met betrekking tot valsheid in geschrifte, vernieling, belediging en diefstal onder. Ook tegen het zich niet kunnen legitimeren kan worden opgetreden. Voor wat betreft de Wegenverkeerswet dient men zich te beperken tot stilstaand verkeer met uitzondering van een aantal aangegeven artikelen, dit betreft o.a. rijden op voetpaden, het niet dragen van een valhelm, rijden tegen een gesloten verklaring, Hellevoetsluis heeft een aantal prioriteiten opgesteld voor de Handhaving in 2011. Er zal extra worden ingezet op het handhaven van de Algemene Plaatselijke Verordening als het gaat om honden- en paardenpoep, het foutief aanbieden van huisvuil volgens de Afvalstoffenverordening en het niet juist omgaan met vuilcontainers en ondergrondse containers, het controleren van der Drank en Horecawet en de afgeven exploitatievergunningen en evenementenvergunningen. Samen met de politie en de visverenigingen zal aandacht besteed worden aan de controle van de Visserijwet en het beleid op het nachtvissen binnen Hellevoetsluis.
Het ministerie van Justitie heeft aangegeven dat de bevoegdheden voor de gemeentelijke opsporingsambtenaren in de toekomst zullen worden uitgebreid.

12/24/2010