Openbaar Ministerie

Automobilist 's ochtends nog onder invloed

24 december 2010 - Landelijk Parket Team Verkeer

De politie heeft donderdagmorgen 23 december een 24-jarige automobilist uit Harderwijk aangehouden voor rijden onder invloed. De man blies 's ochtends ruim twee keer het maximum toegestane promillage.

De man werd rond 10.45 uur aan de Breewijd in Harderwijk staande gehouden voor een routinecontrole. Uit een blaastest bleek dat hij onder invloed was. De automobilist is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij een promillage blies van ruim 1.2. Dat is ruim twee keer het maximum toegestane promillage. De man verklaarde dat hij woensdagavond een feestje had waar hij had gedronken. De automobilist kreeg een bekeuring en een rijverbod.

Restalcohol
Veel mensen denken dat de alcohol van de avond tevoren is afgebroken, als ze `s ochtends in de auto stappen. De lever doet er echter (afhankelijk van leeftijd, gewicht en geslacht) 1 à 1,5 uur over om een standaard eenheid alcohol af te breken. Wie tot in de kleine uurtjes heeft doorgedronken is die alcohol de volgende ochtend nog lang niet kwijt.