Openbaar Ministerie

Gebiedsverbod opgelegd door officier van justitie nav wet MBVEO (Voetbalwet)

24 december 2010 - Arrondissementsparket Den Bosch

De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie 's-Hertogenbosch maakt bekend dat voor het eerst na de in werking treding van de wet MBVEO (=voetbalwet) op 1 september 2010, een gebiedsverbod door een officier van justitie is opgelegd.

Het gebiedsverbod is, na overleg met de driehoek van de gemeente Deurne, opgelegd aan drie meerderjarigen uit de gemeente Deurne. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging (art. 141 WvSr.) en/of mishandeling (art. 300 WvSr) en hebben een gebiedsverbod van 90 dagen opgelegd gekregen, ingaande vrijdagavond 24 december 2010.

Op 1 september 2010 is de wet Maatregelen Bestrijding Voetbalvandalisme en Ernstige Overlast (wet MBVEO), ook wel bekend als de voetbalwet, in werking getreden. Op basis van deze wet kan naast de burgemeester ook de officier van justitie bij ernstige openbare verstoringen, vooruitlopend op de strafrechtelijke afdoening door de rechter, aan verdachten direct een voorlopige maatregel opleggen. Dit kan een straatverbod, contactverbod of meldingsplicht zijn. Ook biedt deze wet een strafbaarstelling van voorbereidingshandelingen tot het plegen van geweld tegen personen en goederen.