Plan Nederland

Haïtiaanse jongeren fotograferen hun leven

24 december 2010

Ruim de helft van de Haïtiaanse bevolking is jonger dan 18 jaar. Zij zijn de hoofdrolspelers in het drama dat zich in Haïti voltrekt. Toch wordt hun stem in de berichtgeving niet of nauwelijks gehoord. De beelden uit Haïti die sinds de aardbeving de wereld overgaan zijn van buitenlandse filmcrews en fotografen en tonen vooral de destructie, het trauma en het geweld. Zien de jongeren van Haïti hun land ook zo? In de fotoserie 'Through our own eyes' geven zij hun eigen visie.

Plan vroeg de Canadese fotojournalist Natasha Fillion 22 jonge Haïtianen, afkomstig uit het district Croix der Bouquets en de stad Jacmel, een stoomcursus fotografie te geven en stuurde de jongeren daarna op 'assignment'. Met een digitale camera legden de jongeren hun leven vast: hun thuis, hun werk, hun vrienden, hun bezigheden. Het resultaat is een fotoserie die ook een andere kant van Haïti toont.

Natasha Fillion: "Als fotojournalist ga ik erop uit om de demonstraties en de ellende te fotograferen. Want dat beheerst het nieuws. Maar er is een Haïti dat de wereld daardoor nooit te zien krijgt. De foto's die de jongeren hebben gemaakt, geven een compleet beeld van een land dat het moeilijk heeft, maar wel doorleeft: lelijke dingen, mooie dingen, familiebanden, lachende mensen, huilende mensen. Het vertelt een ontroerend verhaal van Haïti als samenleving, niet alleen van Haïti als nieuwsitem."

""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20