Rijksoverheid


24 december 2010

Kamervragen van het lid Bashir (SP) over de aangepaste dienstregeling van NS

Geachte voorzitter,

Hierbij stuur ik u mijn antwoorden op de vragen van het lid Bashir (SP) over de aangepaste dienstregeling van de NS in de kerstvakantie (ingezonden 23 december 2010).


1 Wat is uw mening over het besluit van de NS om deze kerstvakantie niet de gebruikelijke kerstdienstregeling te rijden, maar een aangepaste dienstregeling, waardoor er nog minder treinen rijden?
1 Op welke manier bent u betrokken geweest bij dit besluit en wat is uw inbreng hierbij geweest? 1 Tijdens de zomer- en kerstvakantie rijdt NS al een aantal jaren met minder treinen omdat er dan sprake is van minder forensverkeer. Aanvullend daarop heeft NS op 20 december 2010 bekend gemaakt de kerstdienstregeling verder te beperken vanwege de winterse omstandigheden. Dit om vertraging als gevolg van opstoppingen op het spoor (filevorming) te voorkomen en de onvoorspelbaarheid van de dienstregeling zo veel mogelijk te beperken. Ik zal er bij NS op aandringen om na de kerstvakantie weer de volledige dienstregeling te rijden. NS is een zelfstandig bedrijf waaraan ik een concessie heb verleend. NS moet aan de afspraken uit die concessie voldoen, maar neemt binnen de kaders van die concessie zelfstandig beslissingen over operationele zaken zoals dienstregelingsaanpassingen. 2 Deelt u de mening dat deze uitgeklede dienstregeling niet in het belang is van de treinreizigers, omdat er min der treinen zullen rijden? Zo nee, waarom niet?