Rechtbank Arnhem


Gemeente Overbetuwe moet subsidiebesluit lokale omroep nader motiveren

Arnhem, 24 december 2010 â De rechtbank Arnhem heeft geoordeeld dat het college van de gemeente Overbetuwe het subsidiebesluit aan de Stichting Omroep Overbetuwe onvoldoende heeft gemotiveerd en stelt het college in de gelegenheid de beslissing alsnog te motiveren.

De Stichting Omroep Overbetuwe heeft een aanvraag gedaan voor subsidie en daarbij een begroting voor het jaar 2010 gevoegd. In de begroting is rekening gehouden met ⬠23.500 aan subsidie en - desondanks - met een negatief resultaat. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe heeft vervolgens slechts ⬠18.000 aan subsidie verleend, hetzelfde bedrag als in de jaren daarvoor en vindt dat dit bedrag voldoende moet zijn.

De rechtbank is van oordeel dat het college onvoldoende heeft gemotiveerd dat voor 2010 kan worden volstaan met een subsidie van ⬠18.000. Daarbij heeft de rechtbank gelet op de zorgplicht in de Mediawet 2008 en het te verwachten negatieve resultaat op de begroting. Het college heeft niet gemotiveerd dat de omroep in een toereikend media-aanbod kan blijven voorzien, ondanks wegvallende inkomsten en gelet op de toegenomen kosten.

De rechtbank doet een tussenuitspraak en stelt het college binnen zes weken na verzending van de tussenuitspraak in de gelegenheid het besluit alsnog te motiveren (herstellen van motiveringsgebrek).

Deze beslissing betekent dat het college aan de hand van de begroting en gelet op de zorgplicht op grond van de Mediawet 2008 gemotiveerd moet toelichten dat de omroep met de subsidie van ⬠18.000 in een toereikend media-aanbod kan (blijven) voorzien en dat de continuïteit van de bekostiging is gewaarborgd. Als het college vindt dat de bekostigingsplicht niet zo ver strekt dat het gehele media-aanbod van de omroep gesubsidieerd moet worden is de rechtbank van oordeel dat hij zich ook zal moeten uitlaten over de vraag wat volgens hem een toereikend media-aanbod is (als bedoeld in artikel 2.170a, tweede lid, van de Mediawet 2008).

De zorg van de gemeente voor de bekostiging van het functioneren van de lokale omroep is sinds 1 januari 2010 expliciet geregeld in artikel 2.170a van de Mediawet 2008.

LJ Nummer

BO8507

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 24 december 2010 Naar boven