Ministerie van Defensie

Minister bezoekt parate eenheden in Nederland

24 december 2010, 17.07 uur

Defensieminister Hans Hillen is vandaag langsgeweest bij enkele eenheden die tijdens de feestdagen de veiligheid in eigen land dienen. Hij bezocht helikopterpersoneel op Vliegbasis Gilze-Rijen, luchtverkeers- en gevechtsleiders in Nieuw Milligen en marechaussees op Schiphol.

"Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor onze militairen die met de feestdagen niet bij hun gezin kunnen zijn", aldus de minister. "Of dat nu is door een buitenlandse missie of vanwege het bewaken van de veiligheid in eigen land. Het is niet iets waar mensen als eerste aan denken tijdens deze dagen."

Sneeuwvrij houden

Op Gilze-Rijen, waar de transport- en gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando staan, was vooral de brandweer zichtbaar actief. Zij hielden onder meer de basis sneeuwvrij voor de helikopters, die ondanks de weersomstandigheden hun oefenprogramma vlogen en tegelijkertijd paraat staan voor nationale inzet. Vanaf dezelfde basis worden ook de Lynx- en AB-412-helikopters aangestuurd voor reddingsoperaties en medische evacuaties.

Controle luchtverkeer

In het luchtverkeers- en gevechtleidingscentrum in Nieuw Milligen krijgt de minister een beeld van het vliegverkeer. Foto: ministerie van Defensie

Vanuit het luchtverkeers- en gevechtleidingscentrum Air Operations Control Station Nieuw Milligen kreeg Hillen een beeld van het Nederlandse luchtruim, dat continu in de gaten wordt gehouden. Wanneer nodig stuurt de luchtmacht vanuit dit centrum, op verzoek van de NAVO, F-16's de lucht in om onbekende vliegtuigen te onderscheppen.

Grensbewaking

Op de nationale luchthaven is het de marechaussee die alert is. De feestdagen, dit jaar in combinatie met sneeuwval, staan garant voor extra drukte bij de grensbewaking op Schiphol. De minister zag ook hier dat de bedrijvigheid geen stempel drukt op de professionaliteit van de militairen. "Er was een mooi gevoel van saamhorigheid onder de mensen", sprak hij na afloop.