Raad van State


vrijdag 24 december 2010
Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Gelderland om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet te verlenen voor de vernieuwing en verbetering van een fietspad over de Edesche Heide. Het provinciebestuur heeft aan RGV Fietspaden B.V. wel een vergunning verleend voor het verbeteren van een aantal andere fietspaden in het beschermde natuurgebied de Veluwe. De Veluwe is een belangrijk toeristisch gebied. De kwaliteit van veel toeristische fietspaden in het gebied is verslechterd. RGV Fietspaden B.V. wil de drukke fietspaden reconstrueren en de veiligheid en capaciteit van belangrijke fietsverbindingen waarborgen. Voor het fietspadgedeelte over de Edesche Heide heeft het provinciebestuur de vergunning niet verleend, omdat vernieuwing en verbreding van het fietspad negatieve gevolgen heeft voor het natuurgebied. Door de verbreding van het fietspad gaat zogenoemd heischraal grasland verloren, aldus het provinciebestuur. RGV Fietspaden B.V. bestrijdt dat en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909575/1)

13.00 uur

(Deze zaak is op 20 december jl. alsnog tot nader order uitgesteld) Zitting over het besluit van de voormalige minister van LNV waarbij een beperking is ingesteld van de toegankelijkheid van enkele gebieden in de natuurgebieden Waddenzee, Noordzeekustzone en Duinen Ameland. Het gaat om het gebied Groene strand Ameland en het gebied Vogelpolle. Volgens de minister zijn deze gebieden belangrijk als rust- en broedgebieden. Rust is volgens haar van cruciaal belang voor de omvang en verbetering van het leefgebied van vogels. Het college van burgemeester en wethouders van Ameland is het niet eens met het besluit van de minister, omdat onvoldoende rekening zou zijn gehouden met gemeentelijke en particuliere aspecten die het eiland Ameland aangaan. Volgens het gemeentebestuur is aanscherping van de maatregelen niet nodig. Het gemeentebestuur komt dan ook tegen het besluit van de minister in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909010/1)

13.30 uur

Zitting over de afwijzing door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam van het verzoek van Montagne Pensioen B.V. om vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan om een hotel te vestigen aan de Korte Lijnbaanssteeg in Amsterdam. Het bestemmingsplan laat de vestiging van een hotel niet toe, daarom heeft het bedrijf vrijstelling van het bestemmingsplan gevraagd. Het bedrijf wil een zogenoemd art-hotel vestigen in het pand. Op de begane grond wil het bedrijf een bemande lobby inrichten met een galerie. Op elk van de drie bovengelegen etages is er plaats voor één kamer. Het stadsdeel heeft het verzoek afgewezen, omdat het uitbreiding van het aantal hotels in het stadshart niet gewenst vindt. Het art-hotel kan volgens het stadsdeel niet worden aangemerkt als een kwaliteitsimpuls voor de omgeving, met name in dit gedeelte van de binnenstad waar al veel hotels zijn. Het bedrijf vindt dat het stadsdeel geen rekening heeft gehouden met het feit dat de lobby tevens de functie van galerie zou hebben. Ook is het bedrijf van mening dat het vreemd is dat het stadsdeel in een groot aantal soortgelijke gevallen wel medewerking heeft verleend aan de vestiging van een hotel. Het leefklimaat in de omgeving zal juist verbeteren met de komst van een art-hotel, aldus het bedrijf. De rechtbank in Amsterdam heeft in april 2010 een eerder beroep van het bedrijf tegen het besluit van het stadsdeel ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005325/1)