Dienstenbond CNV

Nieuws

23 december 2010

Nieuwe regeling reorganisatie en faillissement grafische sector in de maak

CNV Media gaat samen met de andere sociale partners in de Grafimedia een nieuwe regeling ontwikkelen voor reorganisatie, fusie en liquidatie, zoals die nu in hoofdstuk 9 van de cao staat. Doel is om per 1 februari 2012 een nieuwe regeling te hebben die erop gericht is om getroffen medewerkers weer aan het werk te helpen. Per 1 februari 2012 zal de huidige regeling, zoals die wordt uitgevoerd door het Garantiefonds, worden stop gezet.

De Grafimedia is een van de weinige branches in Nederland waar in de cao een basis voor een sociaal plan is opgenomen voor reorganisatie, fusie en bedrijfsbeëindiging (hoofdstuk 9 cao: de RFR-regeling). Helemaal uniek is dat er ook een regeling is opgenomen voor faillissementen. Deze regeling gaat ervan uit dat gedurende een bepaalde periode de WW-uitkering kan worden aangevuld. Bij reorganisatie, fusie en bedrijfsbeëindiging wordt dit betaald door de werkgever en in een keer uitbetaald en bij faillissement wordt dit betaald door het Garantiefonds.

Waarom een nieuwe regeling?
Je zou kunnen zeggen: dit zijn voor werknemers goede regelingen dus die moeten in de cao blijven staan. Er zijn echter verschillende redenen om een nieuwe regeling te ontwikkelen en de huidige regeling per 1 februari 2012 stop te zetten:
o Werk is belangrijker dan korte periode aanvulling: CNV Media vind het belangrijker dat medewerkers die getroffen worden snel aan ander werk worden geholpen. Daarmee kunnen ze zelf weer in hun inkomen voorzien en dat is beter dan gedurende een maximale periode van 38 weken een aanvulling krijgen op de WW-uitkering en vervolgens terugvallen op bijstandsniveau;
o Vele faillissementen maakt aanvullingsregeling onbetaalbaar: in 2009 en 2010 hebben er zoveel faillissementen plaatsgevonden dat de aanvullingsregeling bij faillissement vanuit het Garantiefonds vrijwel onbetaalbaar is geworden;
o Samenleving en bedrijfsvoering verandert.: los van dat het economisch slecht gaat in Nederland en de Grafimedia door de digitalisering natuurlijk al jaren in een krimp zit, is faillissement, waar het vroeger een laatste stap was, tegenwoordig vaak een tussenstap voor een doorstart. De sociale verantwoordelijkheid voor werknemers wordt afgeschoven op het Garantiefonds en de onderneming start door. Daarbij komt dat dit moet worden opgebracht door de branche en goede bedrijven dus de regeling voor slechte bedrijven betalen. Dit is nauwelijks meer te verkopen;
o RFR-regeling maakt financiële regelingen die in het verdere bedrijfsleven gebruikelijk zijn onmogelijk: doordat in de cao de RFR-regeling staat, is de in andere branches in sommige situaties gebruikelijke Kantonrechtermaatstaf vrijwel nooit aan de orde. Dit is in sommige situaties erg nadelig voor medewerkers. Op grond hiervan is CNV Media in overleg met andere sociale partners tot de conclusie gekomen dat de huidige RFR-regeling op termijn per 1 februari 2012 (eind huidige cao) moet worden stopgezet en dat we gaan werken aan een nieuwe regeling waarin het helpen van medewerkers van werk naar werk voorop staat. Dit sluit ook aan bij de andere initiatieven in de branche, zoals het opzetten van het mobiliteitscentrum C3 (www.3keerc.nl) en de subsidieverzoeken aan de Europese Unie, waarvan er inmiddels een is gehonoreerd, en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Inhoud nieuwe regeling?
De inhoud van de nieuwe regeling is nog niet bekend. Die gaat de komende tijd ontwikkeld worden, maar werk-naar-werk staat daarin centraal. Het budget voor een dergelijke regeling blijft voorlopig gelijk aan het huidige budget. We zullen u het komende jaar op de hoogte houden van de ontwikkeling en betrekken bij de totstandkoming van de nieuwe regeling. Uiteindelijk moet die per 1 februari 2012 van kracht worden en bekeken wordt of die onderdeel gaat uitmaken van de nieuwe cao. Een en ander zal ook besproken worden met de vakgroep Grafimedia van CNV Media.

Leden gezocht die willen meepraten
CNV Media is een vereniging waarin leden het uiteindelijk voor het zeggen hebben. Daarom is het van belang dat leden meepraten en de vakbondsbestuurder helpen en ondersteunen bij het werk in de branche. Recent hebben een aantal vakgroepleden afscheid genomen van de vakgroep en er zijn dus een aantal vacatures ontstaan. Als u geïnteresseerd bent om binnen CNV Media mee te praten over de ontwikkelingen in de branche en hoe CNV Media daarmee moet omgaan en daarop moet reageren, dan kunt u contact opnemen met Jeroen Warnaar.

Via deze weg wil CNV Media u tenslotte goede feestdagen wensen en een mooi en gezond 2011!

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670685 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Media kunt u vinden op www.cnvmedia.nl .