Gemeente Winterswijk



Reactie op inhechtenisneming in gemeentekantoor Winterswijk

23 december 2010

Naar aanleiding van diverse berichtgevingen in de media over de inhechtenisneming van een asielzoeker in het gemeentekantoor van de gemeente Winterswijk treft u onderstaande verklaring aan van de gemeente Winterswijk.
Op maandag 20 december 2010 werd door de betrokken asielzoeker aangifte gedaan van de geboorte van zijn kind. De betrokkene was niet in het bezit van een geldig legitimatiebewijs. Hij was in het bezit van een verlopen verblijfsdocument. De gemeente is in dat geval wettelijk verplicht hiervan melding te doen bij de vreemdelingenpolitie. Bovendien lag er al een verzoek van de vreemdelingenpolitie contact te leggen met de vreemdelingenpolitie op het moment dat deze geboorteaangifte plaats zou vinden. Dit in verband met aangifte van een strafbaar feit. Op grond van deze wettelijke plicht heeft de betrokken ambtenaar op dat moment contact gezocht met de vreemdelingenpolitie waarna de vreemdelingenpolitie is overgegaan tot staande houding en inhechtenisneming van betrokkene.

Hoewel de gemeente de gang van zaken betreurt, heeft de gemeente Winterswijk zich gehouden aan haar wettelijke plicht de vreemdelingenpolitie in kennis te stellen.

Wij doen over de inhoud van deze zaak geen verdere mededelingen, dit uit privacyoverweging van betrokkene.