Socialistische Partij

Geen huurders de straat op wegens trage corporatie

24-12-2010 * "Corporaties moeten geen toestemming krijgen om huurders uit huis te zetten omdat ze zelf traag zijn geweest met hun sloopplannen", vindt SP-gemeenteraadslid Remine Alberts. Zij doet deze uitspraak naar aanleiding van het bericht dat woningcorporatie Stadgenoot bewoners aan de Platanenweg dwingt hun woning te verlaten, omdat hun tijdelijke huurcontract permanent dreigt te worden. Alberts: "Huurrechten horen voor alle huurders te gelden, een corporatie moet geen trucjes bedenken om daar onderuit te komen als zij zelf traag zijn."

Al meer dan 5 jaar geleden zijn er plannen voor sloop en renovatie voor de woningen aan de Platanenweg in Oost. De bewoners, die allen een tijdelijk huurcontract hebben, worden nu gedwongen hun woning te verlaten. De Leegstandwet laat namelijk maximaal 5 jaar tijdelijke verhuur toe om in de periode tot aan de sloop verloedering van de buurt te voorkomen. Stadgenoot wil echter nog helemaal niet slopen, maar zet de huurders eruit om nieuwe bewoners te huisvesten met nieuwe tijdelijke contracten.

De SP vindt het handelen van woningcorporatie Stadgenoot onacceptabel en heeft de wethouder opgeroepen hier een stokje voor te steken. Alberts: "Deze corporatie speelt met de regels over de rug van de bewoners. Er wordt niet eens gezorgd voor nieuwe goede huisvesting voor de huidige bewoners. Tijdelijk verhuur kan alleen als er daadwerkelijk gesloopt gaat worden. Aangezien die sloop nog niet plaats gaat vinden, had de corporatie de tijdelijke contracten moeten vervangen door vaste contracten. De bewoners worden op die manier niet de dupe van een trucje van deze trage corporatie."