Ingezonden persbericht


Persbericht 3FM - 24 december 22010

3FM Serious Request 2010 opbrengst: 7.135.707 euro

Totale opbrengst Europese Glazen Huizen is ruim 20,5 miljoen euro

3FM Serious Request 2010 beleefde zojuist een daverende finale. 3FM dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg verlieten na zes dagen 3FM Serious Request het Glazen Huis op de Markt in Eindhoven om vervolgens het podium te beklimmen, waar zojuist het totaal ingezamelde bedrag bekend werd gemaakt: 7.135.707 euro. Dat is ruim 3 miljoen euro meer dan de 4,1 miljoen euro die vorig jaar door de Nederlandse bevolking bijeen werd gebracht en ruim 20.000 euro meer dan het totaalbedrag van vorig jaar, dat inclusief 3 miljoen euro bijdrage van de regering was.

Van 18 tot en met 24 december, maakten deze 3 dj's 24 uur per dag radio en TV vanuit het Glazen Huis zonder te eten, gesteund door een enthousiast publiek in Eindhoven en initiatieven en acties uit het hele land. Het doel is zoveel mogelijk aandacht vragen en geld ophalen voor de stille slachtoffers van aids in Afrika. Dat zijn de kinderen die hun ouders verliezen aan aids en daarmee hun toekomst. Het Rode Kruis wil zoveel mogelijk van deze weeskinderen opvangen en een toekomst met perspectieven bieden.

Voor 3FM Serious Request vragen luisteraars tegen betaling hun favoriete platen aan of bieden op unieke veilingitems via de 3FM Serious Request veiling en dragen zo bij aan de inzameling voor het Rode Kruis. Mede hierdoor en door de gigantische hoeveelheid initiatieven in het land, is het indrukwekkende bedrag van 7.135.707 euro opgehaald. Wilbert Mutsaers, zendermanager 3FM, haalde de 3 dj's uit het Glazen Huis: "We zijn overweldigd door de ontelbare initiatieven en steunbetuigingen uit het hele land. Dat er opnieuw meer geld is opgehaald dan vorig jaar was geen doelstelling maar zien we als een steun in de rug vanuit het Nederlands publiek dat aandacht vragen voor een stille ramp zinvol is en draagvlak in de samenleving kent. Dank aan iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan deze actie. We kijken nu al uit naar Serious Request in Leiden in 2011".

Anthem

Bløf zorgde dit jaar met het speciaal geschreven "Wijd Open" voor het themalied van Serious Request 2010. Dit jaar was veruit de meest aangevraagde plaat "Hello" van Martin Solveig & Dragonette. Het draaien van deze plaat gaf de sfeer in het Glazen Huis steeds een energieke impuls.

Internationaal

Dit jaar stonden er ook weer Glazen Huizen in Zweden, Zwitserland, Kenia en België, allen om geld in te zamelen voor hetzelfde doel. De dj's van het publieke Zweedse radiostation P3 brachten in Malmö een bedrag van 1.360.784 euro bijeen met de Zweedse versie van Serious Request Musikhjälpen. In Zwitserland voerde Radiostation DRS 3 in Bern hetzelfde initiatief uit onder de naam 'Jeder Rappen zählt'. Hier werd 7.062.607 euro ingezameld. Het Glazen Huis in Antwerpen haalde met de Vlaamse variant 'Music for Life' een bedrag van 5.020.747 euro op. Ghetto Radio Serious Request zamelde in Nairobi geen geld in, maar heeft nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het probleem van de aidswezen in Kenia, en dat is bepaald niet onopgemerkt gebleven.

Alle acties bij elkaar in vijf landen leidden tot het totaalbedrag van 20,5 miljoen euro. Vorig jaar was het ruim 16 miljoen. Ook het totaalbedrag is een recordopbrengst.

Top Serious Request

Vanaf 24 december 20.00 uur zendt 3FM de Top Serious Request uit met de 2.000 meest aangevraagde nummers van 3FM Serious Request 2010. De favoriete platen van de 3FM luisteraars worden tot 30 december 21.00 uur 24 uur per dag gedraaid. De Top 10 is:


1 Hello Martin Solveig & Dragonette


2 Rolling in the deep Adele


3 Christmas lights Coldplay


4 Living doll Cliff Richard/Young Ones


5 Zing voor me Lange Frans ft The Lau


6 Mijn dag Jochem Myjer


7 Brabant Guus Meewis


8 Make you feel my love Adele


9 Sterrenstof De Jeugd van tegenwoordig


10 Just breathe Pearl Jam

De volledige lijst is te bekijken op: www.3fm.nl

Wezen door aids

Meer dan 15 miljoen kinderen wereldwijd verloren één of beide ouders aan aids. Daar waar kinderen niet worden opgevangen door de gemeenschap, worden zij nu aan het lot overgelaten. Het Rode Kruis ontfermt zich over deze kinderen en draagt bij in het eerste levensonderhoud, zoals eten, drinken en kleding. Daarnaast zet het Rode Kruis zich in voor een toekomst voor deze kinderen door te zorgen voor scholing, boeken, schooluniformen, schoolgeld en beroepsopleidingen. De organisatie levert ook psychosociale zorg en thuiszorg. 3FM en het Rode Kruis willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk van deze kinderen een toekomst krijgen en vragen daarom met 3FM Serious Request aandacht voor deze stille slachtoffers van aids.

3FM Serious Request

Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis reeds zeven jaar jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

In 2004 haalde 3FM SERIOUS REQUEST ¤ 9155.955 op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp op de kaart. Vanaf 2006 sloot Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 deed het Zweedse P3/SVT dat en in 2009 ook het Zwitserse radiostation DRS 3 samen met Schweizer Fernsehen. Ook in Nairobi, Kenia staat sinds 2008 elk jaar een Glazen Huis.

Voor meer informatie over 3FM: www.3fm.nl



Ingezonden persbericht