Circusolifanten tijdens kerst vastgeketend in de vrieskou


Schokkende videobeelden vastgeketende olifanten in kerstcircus

DEN HAAG, ROTTERDAM, DEN BOSCH, 20101224 -- De Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit heeft bij verschillende kerstcircussen in Nederland opnames gemaakt van de olifanten achter de schermen. Bij alle circussen stonden de olifanten aan voor- en achterpoot vastgeketend of hadden nauwelijks bewegingsvrijheid. Daarnaast vertoonden ze ernstig gestoord gedrag. Onafhankelijke onderzoekers concludeerden al eerder dat het ketenen van olifanten onacceptabel is. Doordat de staltenten nauwelijks of niet verwarmd worden, lopen de olifanten een verhoogd risico op longontsteking en het bevriezen van de oren. Tijdens het kerstseizoen van 2010/2011 treden er twintig olifanten op in kerstcircussen, op één na zijn ze allemaal in het wild gevangen.

[logo Wilde Dieren de Tent Uit] Olifanten staan gemiddeld zeventien uur per dag vastgeketend, zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen in 2009. Wilde Dieren de Tent Uit vermoedt dat circusolifanten tijdens koude periodes veel langer aan de ketting staan omdat de dieren geen uitloop hebben. In andere landen geldt er een minimum temperatuur waarin olifanten gehouden mogen worden. Zo is het in Duitsland verboden om olifanten onder de vijftien graden Celsius te huisvesten. In Nederland is er geen wetgeving voor circusdieren. Vereniging Wilde Dieren de Tent Uit pleit voor een nationaal verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen omdat de leefomstandigheden onaanvaardbaar veel mentaal en fysiek leed bezorgt en het tevens een verkeerd voorbeeld geeft over de omgang met en de waarde van dieren.

              Schokkende videobeelden
              De beelden van Wilde Dieren de Tent Uit die deze week zijn gemaakt bij Groot Kerstcircus Den Haag, Kerstcircus Ahoy en het Mega Kerstcircus in Den Bosch tonen het leven van negen circusolifanten achter de schermen. Zo is onder andere te zien hoe de dieren staan vastgeketend in hun eigen ontlasting, zonder mogelijkheid om zich te verplaatsen. Ook hebben de olifanten bij Kerstcircus Ahoy geen stro en staan de olifanten vastgeketend op houten vlonders met enkel een houten stok om zich te vermaken. In alle gevallen hebben de dieren geen toegang tot drinkwater. De beelden zijn hier te zien:


              Oproep
              Steeds vaker kiezen bezoekers voor circussen zónder wilde dieren. Wilde Dieren de Tent Uit roept circusbezoekers op om ook tijdens kerst een diervriendelijk circus te bezoeken. Een overzicht van circussen zonder (wilde) dieren is beschikbaar op www.wildedierendetentuit.nl

              Over Wilde Dieren de Tent Uit
Wilde Dieren de Tent Uit is een vereniging van nationale en internationale dierenwelzijnsorganisaties tegen het gebruik van wilde dieren in circussen. Stichting AAP, WSPA, Stichting Vier Voeters, Stichting DierenLot, Stichting Menodi en lokale afdelingen van de Dierenbescherming maken deel uit van deze dierenbeschermingsvereniging.





Wilde Dieren de Tent Uit