Ingezonden persbericht


Zaterdag 25 december in World's Untold Stories

Taliban

Noorse journalist 'embedded' bij Taliban

Sinds 2001 voeren coalitietroepen onder leiding van de VS een guerrillaoorlog met de Taliban in Afghanistan. De Taliban strijdkrachten zijn ongrijpbaar en gewelddadig, verantwoordelijk voor honderden coalitiedoden, om vervolgens ieder keer te verdwijnen in hun schuilplaatsen in de bergen. Er is weinig bekend over deze onzichtbare strijders. En geen enkele westerse reporter heeft ooit toegang gekregen tot de Taliban - tot nu.

In het najaar van 2009 arriveerde de onafhankelijke Noorse journalist Paul Refsdal in Kabul. Hij deed een oproep via zijn Afghaanse contacten om in contact te komen met de Taliban en wachtte op een reactie. Al tientallen jaren deed Refsdal verslag vanuit oorlogsgebieden verspreid over de hele wereld, waarvoor hij meereisde met guerrilla groeperingen van Sri Lanka tot Kosovo en van Bagdad tot de Balkan. Maar het filmen van de Taliban zou een van de gevaarlijkste missies worden uit zijn carrière.

Een reactie op zijn oproep kwam vier weken later. Een hooggeplaatste Taliban commandant, Dawran, wilde hem ontvangen. Met gevaar voor ontvoering en executie, liftte Refsdal naar het verscholen bolwerk van de Taliban in de provincie Kunar. Negen dagen lang filmde Refsdal de strategische planning, de gevechten, maaltijden en gebeden. Het leverde beelden op van schokkende en verrassende momenten-een zeldzame kans om kennis te nemen van de mensen achter de Talibanstrijders en de motieven die hen drijven.

In deze exclusieve CNN documentaire spreekt Anderson Cooper met Refsdal over zijn verblijf bij de Taliban, over wat hij zag en over de beelden die hij schoot. Cooper beleeft met Refsdal zijn ongelofelijke verhaal: van het wachten in een café in Kabul, zijn reis naar en verblijf in het bolwerk in de bergen, en zijn nachtelijke vlucht om kidnapping te voorkomen.

Deze buitengewone special onthult de Taliban in oorlog en in rust, bij het prepareren van wapens en het coördineren van hinderlagen, biddend, spelend, en zelfs thuis met hun familie.

Voor sommigen zijn ze heilige krijgsheren en vrijheidsstrijders. Voor anderen rebellen en terroristen. In deze exclusieve special een blik achter de frontlinie van de Taliban.

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over het lot van de zwakkeren in de maatschappij en mysterieuze zaken worden onthuld.

Een speciale website, www.cnn.com/untoldstories, bevat wekelijks actuele programma informatie, video's en een blog bij de serie.

World's Untold Stories:Taliban duurt een uur en wordt uitgezonden op:

Zaterdag 25 december 14.00 en 22.00 uur

Zondag 26 december om 13.00 uur

Een verkorte preview: http://edition.cnn.com/video/?/video/international/2010/12/01/untold.stories.taliban.preview.cnn


---

Noot voor de redactie (