Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Veiligheidscontrole op kerstavond in West Veluwe Vallei
Publicatiedatum: 25-12-2010 8:04:30

EDE, WAGENINGEN, BARNEVELD - De politie heeft op kerstavond 24 december tussen 15.30 en 23.00 uur uitgebreid gesurveilleerd in wijken van de gemeenten Barneveld, Nijkerk, Scherpenzeel, Ede, Renkum en Wageningen met als doel om woninginbraken te voorkomen en controles te houden. Toezichthouders van deze gemeenten waren betrokken bij de actie. Nu de dagen korter zijn en mensen vanwege de feestdagen veel op pad zijn, slaan inbrekers veelvuldig toe.

Agenten van de politie hebben nadrukkelijk in de wijk rondgelopen, en verdachte situaties onderzocht. Zij spraken met bewoners van de wijk en vertelden hen welke preventieve maatregelen zij zelf kunnen nemen. Het Verkeershandhavingsteam heeft op verschillende plekken verkeerscontroles gehouden met behulp van ANPR-apparatuur waarmee kentekens gescand worden. In Ede was dat op de Willem Dreeslaan en Kastelenlaan in Ede, verder in Heelsum nabij A50/N225 en in Nijkerk op de Berencamperweg/A28.

Bij de controle maakte de politie onder andere gebruik van een speciale ultraviolet lamp. Waardevolle spullen die door burgers gemerkt zijn met de Selecta DNA bevatten een unieke code en kunnen door middel van dit licht worden herkend als gestolen goed. Tijdens de controle werd een beroep gedaan op de oplettendheid van de burger. Wanneer zij in de toekomst iets verdacht horen of zien, werd hen verzocht direct contact op te nemen met de politie. Alle `ogen en oren' kunnen de politie helpen om criminaliteit tegen te gaan.

Resultaten
De controles werden vooral gehouden in straten en wijken waar veel 'donkere' huizen waren van mensen die niet thuis of op vakantie waren. De politie heeft ruim tachtig mensen gecontroleerd op hun identiteit, of ze in de buurt 'thuis' hoorden en of eventueel gezocht werden door de politie. Vier personen zijn aangehouden, één omdat deze gesignaleerd stond om nog een gevangenisstraf van veertien dagen uit te zitten. Een andere persoon omdat deze vermoedelijke gestolen spullen bij zich had die van een inbraak afkomstig waren. Twee anderen werden hiervoor ook aangehouden, maar zijn later heengezonden omdat ze niet gelinkt konden worden aan een inbraak. Daarnaast zijn er ruim honderd mensen, vooral bewoners, geïnformeerd door agenten over inbraakmaatregelen. Evenzoveel folders heeft de politie in de brievenbus van mensen gedaan om hen te waarschuwen dat hun woning slecht beveiligd was. Hier heeft de politie preventietips achtergelaten. Er werd verder geen noemenswaardige overlast geconstateerd.

De politie controleerde 1600 voertuigen en nam 310 blaastesten af. Eén iemand bleek teveel gedronken te hebben (meer dan twee keer de toegestane hoeveelheid), hiervoor is een proces-verbaal opgemaakt. Er zijn vijf boetes gegeven voor onder meer verzekering, gordel en verlichting.

Volgens de politie was het een geslaagde actie dankzij de integrale aanpak. De controles werden uitgevoerd door de politie van het district West Veluwe Vallei, KLPD, VHT, wijkagenten, hondengeleiders, vrijwilligers van de politie en studenten aan de politieacademie en toezichthouders van de betrokken gemeenten (in totaal ruim zeventig mensen).

voor nadere informatie:
Piketvoorlichter Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3050 tot 09:30 uur