Ministerie van Defensie

Militairen vieren kerst in missiegebied

25 december 2010, 11.00 uur

De 100 handgeschreven kerstkaarten van 'Lucie' dragen goed bij aan de kerstsfeer in bartent Dutch Corner op Kadahar Airfield. Ook de Nederlandse militairen die aan de verschillende buitenlandse missies deelnemen, staan deze dagen stil bij Kerstmis. De gedachten aan het thuisfront en de zichtbare versieringen verhinderen echter niet dat de focus altijd op de dagelijkse taak blijft liggen.

Tussen de werkzaamheden door kunnen militairen tijdens bezinningsbijeenkomsten en een kerstdiner wel even loskomen van het dagelijkse ritme. Op Kandahar Airfield organiseert de interkerkelijke organisatie Echos een bijeenkomst met onder meer een terugblik op de Nederlandse inzet voor de Afghanen en een respectvol moment voor de militairen die daarbij de hoogste prijs hebben betaald. Andere militairen maken gebruik van de bijzondere mogelijkheid om vandaag eens uit te slapen of zoeken in hun slaapcontainer via internet of telefoon contact met geliefden. Verder worden rond de feestdagen verschillende evenementen georganiseerd, zowel in bartent `Dutch Corner' als elders op Kandahar Airfield bij coalitiepartners.

Hoog bezoek

Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee, reikt een van de 52 militairen een NAVO-onderscheiding uit.

Kerstavond hebben de Nederlanders in Afghanistan in het gezelschap van hoog bezoek gevierd. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten generaal-majoor der mariniers Ton van Ede, bezochten Dutch Corner en genoten samen met de militairen van het kerstdiner. Op de vliegbasis mocht de delegatie daarnaast een NAVO-onderscheiding uitreiken aan 52 leden van het Contigentscommando en het National Support Element `als teken van waardering en erkentelijkheid' van de internationale gemeenschap. De militairen op Mirage, in de Verenigde Arabische Emiraten, hadden donderdag al een korte ontmoeting met de 3 generaals.

Bijzondere kerstpost

De generaals spraken op Kandahar Airfield onder meer met leden van de Redployment Task Force.

De binnenkomende kerstpost zorgt morgen nog voor een aangename onderbreking. Onder de vele al bezorgde kaarten zit dit jaar een bijzondere afzender. De verder onbekende `Lucie' had meer dan 100 handgeschreven brieven gestuurd, waarin ze de militairen een hart onder de riem stak. Dit hartverwarmende initiatief werd zo gewaardeerd dat het adres van Lucie werd achterhaald en zij een persoonlijke bedankbrief terug kreeg. Voor de kaarten is een bijzonder plaatsje in de Dutch Corner gereserveerd.

Na het korte moment van ontspanning wacht de dagelijkse realiteit weer. De Redeployment Task Force gaat verder met het inpakken en verzenden van het Nederlandse materieel en de Air Task Force zorgt voor inzetbare F-16's.

Ivoorkust

Een verzoek om bijstand van Frankrijk, begin deze week, zorgde onverwacht voor een andere invulling van de kerstdagen voor de bemanning van het marineschip Hr. Ms. Amsterdam. Het bevoorradingsschip was op weg naar huis na te zijn ingezet voor de antipiraterij-missie voor de kust van Somalië. Het Franse verzoek om ondersteuning van hun marineschepen bij het roerige Ivoorkust zorgde ervoor dat de Amsterdam ter hoogte van Gibraltar naar het West-Afrikaanse land afsloeg in plaats van Nederland. Het schip gaat Franse marineschepen bevoorraden en kan eventueel worden ingezet voor het evacueren en opvangen van Europese burgers.

Business as usual

Op de brug van Harer Majesteits De Ruyter is de bemanning alert op piraten en wijst slechts een klein boompje op Kerstmis.

Ook op het fregat Hr. Ms. De Ruyter, dat de Amsterdam voor Somalië heeft afgelost, is het met Kerstmis business as usual, aangezien piraten waarschijnlijk geen boodschap aan de kerstboodschap hebben. De Ruyter fungeert tot medio maart niet alleen als piratenjager, maar ook als vlaggenschip van het NAVO-eskader Standing NATO Maritime Group 2.