Ingezonden persbericht

15 december 2010

GEPREZEN TV-DOCUMENTAIRE 2 AMBASSODORS BIJ RTV N-H

In de tv-documentaire '2 Ambassadors' stellen makers Peter Sterk en Fedor van Rossem op een humoristische manier de verschrikkelijke omstandigheden in Sierra Leone aan de kaak. De driedelige documentaire wordt op zaterdag 25, zondag 26 en vrijdag 31 december bij RTV Noord-Holland uitgezonden.

De '2 Ambassadors' zijn twee kortzichtige reclamemannen (Peter Sterk en Fedor van Rossem) die een ontroerend spotje moeten maken over ontwikkelingssamenwerking. Ze reizen af naar Sierra Leone, volgens sommigen het armste land ter wereld, en maken daar opnames met de lokale bevolking. Daar aanschouwen ze dat mensen in Afrika meer zijn dan zielige handophouders.

De afleveringen gaan over aids, malaria, moeder- en kindersterfte. Zware onderwerpen die Sterk en Van Rossem op een luchtige manier behandelen. Zo verkleedt één van de mannen zich als paus om het dorp seksuele voorlichting te geven (zie foto), wordt er een begrafenis verstoord, wordt er gehinkeld op een mijnenveld, worden vrouwen uitgescholden in Sahells Kitchen en blijkt het heel moeilijk om iemand met aids te vinden.

Van deze documentaire verschenen eerder al vier afleveringen. Er was kritiek, maar ook veel lof voor de makers. Op internationale documentairefestivals in Italië en Iowa wonnen ze tweemaal de publieksprijs en de aflevering Aids & Malaria is één van de finalisten in de categorie korte film van het New York's Beneath the Earth Film Festival. Dat heeft de jury van het festival op 17 november bekendgemaakt.

De afleveringen zijn gemaakt met steun van het NCDO en Oxfam Novib.

Uitzendingen '2 Ambassadors' bij RTV Noord-Holland:
zaterdag 25, zondag 26 en vrijdag 31 december om 11.00, 13.00 en 15.00 uur

---

Noot voor de redactie (