IKON

A A N K O N D I G I N G
IKON-televisie
zondag 26 december 2010
Nederland 2
11.00 - 11.30 uur: HET VERMOEDEN

Annemiek Schrijver ontmoet gasten uit diverse religieuze tradities en praat met hen over hun leven en drijfveren en over hun persoonlijke 'heilige tekst'.

Gast: Rob Visser

Op Tweede Kerstdag is dominee Rob Visser (1952) te gast in het Vermoeden. Hij werd landelijk bekend door het drama op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, waar hij destijds predikant was: hij zette de deuren van de Grote Kerk open voor iedereen die troost nodig had. De dag daarna brandden er kaarsen voor de slachtoffers én voor de dader. Visser: "Hij was ook slachtoffer, maar dan van het lijden. Ik denk dat je de samenleving het beste dient als je ook gevoel hebt voor mensen die lijden aan het leven."

Begin dit jaar werd Visser aangesteld om in de nieuwe wijk IJburg in Amsterdam een religieuze gemeenschap op te bouwen en daar een eigen, niet traditionele vorm aan te geven. Visser zoekt de confrontatie niet, maar gaat die evenmin uit de weg. Bij voorkeur noemt hij zichzelf een cementboer: "Religie is verbindingen aanbrengen - tussen mensen onderling en tussen God en mensen. Dat is het eigene van religiositeit." Daarom ook pleit hij voor "rumoer vanuit de kerk" in deze samenleving: "De kerk moet benadrukken wat mensen bindt - niet wat hen scheidt."

Kerst betekent voor hem dat God een boodschap heeft voor alle mensen. "God wil het spel met ons blijven spelen, het leven beleven zoals dat is bedoeld. Denk aan de prachtige tuin uit Genesis. De Tien Geboden zijn daarbij de spelregels. Met kerst is er een nieuwe start." Als 'heilige tekst' koos Rob Visser voor een gedicht van Gabriël Smit, over het kind dat langs de deuren gaat en die gesloten vindt. "Het kind heeft tegenwind, maar het gaat dóór. Hier raakt het goddelijke het aardse. God wil onder ons verkeren."

Presentatie: Annemiek Schrijver; redactie: Martje van der Heijden, Ella Weisbrod; productie: Yvonne Clement; regie: Wilberry Jakobs; eindredactie: Ida Overdijk



IKON