Politie Midden- en West Brabant

Gezamelijke persberichten Midden en West Brabant

Tilburg, 26-12-2010

Politie onderzoekt woninginbraken

TILBURG: Tijdens de kerstdagen heeft de Tilburgse politie de handen vol gehad aan woninginbraken of pogingen daartoe. De politie heeft aangiftes opgenomen en de technische recherche voert sporenonderzoeken uit.

Het inbrekersgilde sloeg toe bij woningen aan de Europalaan,
Hoefstraat, Piusstraat, Boomstraat, Wijnruitstraat, Duizelstraat, Quirijnstokstraat, Postelsehoeflaan, Strausslaan, Capucijnenlaan, Vlierlaan en Groeseindstraat. Ook een woning aan de Veertels in Riel kreeg ongewenst bezoek. De inbraken vonden plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. Zaterdag overdag en de nacht van zaterdag op zondag. In enkele gevallen bleef het bij een poging tot inbraak.

Politie Keurmerk Veilig Wonen:
Er zijn verschillende manieren om in te breken. Momenteel ziet de politie twee methoden die erg populair zijn, te weten:
- hengelen en flipperen
- gaatjes boren

De politie adviseert om de voordeur altijd op het nachtslot te draaien. Hiermee wordt de hengel- of flippermethode eenvoudig voorkomen. Bij het flipperen steekt de inbreker een oude creditcard of een ander stukje buigzaam plastic tussen de deur en het slot. Daarmee steekt hij de schoot terug, waardoor de voordeur open gaat. Bij de hengelmethode wordt via de brievenbus de voordeur geopend met een ijzerdraad of een klerenhanger.
Het is verstandig om ook overdag de voordeur op het nachtslot te draaien bij langere afwezigheid. Het boren van gaten ter hoogte van een raamgrendel is het zogenaamde "gaatjesboren". Via het ontstane boorgat bedient de inbreker raamgrendels en opent het raam. Deze manier van inbreker is te voorkomen door afgrendelbare raamsluitingen aan te brengen (bijv. met een drukmechanisme of een slotje).

Uit statistieken blijkt dat huizen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) 90% minder kans maken op een geslaagde inbraak. Bij woning met het keurmerk zijn voldoende inbraakvertragers en andere maatregelen getroffen om inbraak te voorkomen.
Gemeenten en woningbouwverenigingen passen het PKVW toe bij het ontwerpen van nieuwe woonwijken. Veel verzekeraars geven een korting op de premie als de woning het PKVW-keurmerk heeft. Dit onderstreept nog eens dat het keurmerk werkt.

Kijk voor meer preventietips op:
www.politiemwb.nl
http://www.politiekeurmerk.nl
of informeer bij de wijkagent.