Persmailing Korfbal Challenge 2010
Dag 1 - maandag 27 december

Beste redactie/journalist,

Op maandag 27 december is de jaarlijkse Korfbal Challenge weer van start gegaan. Bij dit spectaculaire toernooi komen de drie beste Lotto Korfbal Leagueclubs van het vorige seizoen Koog Zaandijk, Dalto en Fortuna/MHIR in actie. Daarnaast complementeren Chinees Taipei, De Tulips en nieuw dit jaar de Talents (Jong Oranje) het deelnemersveld.

Maandag 27 december

Talents - Koog Zaandijk
De eerste wedstrijd van de Korfbal Challenge 2010 zette naast de nieuwe spelregelexperimenten ook een nieuwe ploeg in de schijnwerpers. De Talents, gecoacht door bondscoach Wim Scholtmeijer, mochten zich meteen meten met het Koog Zaandijk van Remco Boer.

Na een bliksemstart van de Talents, twee keer Laurens Leeuwenhoek en twee keer Mick Snel, stond er een score van 4-0 op het scorebord. Dit gat van vier punten zou tot vlak voor het einde van de eerste twaalf minuten zo blijven. De Talents kwamen zelfs met 8-2 voor waarna Koog Zaandijk via Erik de Vries en Bart Nieuwenweg nog iets terug deed. Met nog 0.02 seconden op de klok schoot Bart Nieuwenweg de 8-6 op het scorebord.

Na de doelpuntrijke eerste twaalf minuten stokte het scorend vermogen iets bij beide ploegen. De Talents brachten hun voorsprong weer tot vier doelpunten, waarna Koog Zaandijk weer terugkrabbelde. Ruststand 12-8 in het voordeel van de Talents.

Na rust vertoonde zich hetzelfde beeld als in de eerste twaalf minuten. De Talents lieten zien dat zij dodelijk waren in de afronding en liepen, via veel afstandschoten, zelfs uit naar 17-11. Koog Zaandijk, dat op Tim Bakker na aantrad in de volledige basis, kwam laat op gang en ging in de laatste 12 minuten pas aan de lopende band scoren. Aan de hand van Erik de Vries (goed voor 6 treffers) wisten zij zich terug in de wedstrijd te spelen en wisten zo nog een spannend slot aan het aanwezige publiek voor te schotelen. Met nog twee minuten op de klok wist Rick Voorneveld met een doorloopbal de stand naar 19-18 te trekken.

De jonge Talents hielden, helaas voor Koog Zaandijk, het hoofd koel en breidden hun voorsprong zelfs uit. Hiermee wist de ploeg van Wim Scholtmeijer het debuut goed te verzilveren.

Topscorers

Talents: Richard Kunst 5, Mick Snel 5, Célèste Split 3, Laurens Leeuwenhoek 3

Koog Zaandijk: Erik de Vries 6, Rick Voorneveld 5
Einduitslag: 21 -18

Dalto - Tulips
De tweede wedstrijd van de openingsavond is geëindigd in een 15-23 overwinning voor de Tulips. In een wedstrijd met weinig spektakel wisten de Tulips zakelijk de wedstrijd naar zich toe te trekken. Na een doelpuntloos begin van 6 minuten opende André Kuipers de score met een afstandschot.

Na de eerste twaalf minuten werd de lage tussenstand van 2-4 bereikt in het voordeel van de Tulips. Na de eerste onderbreking leek de wedstrijd meer op gang te komen. Beide ploegen werden creatiever en lieten sneller spel zien waardoor het bij rust 7-11 stond. Opvallend voor de eerste helft was dat, bij een stand van 6-11, Jorrit Bergsma (topscorer Lotto Korfbal League) maar liefst 5 goals voor zijn rekening nam. Vlak voor rust bracht bondscoach Jan Sjouke van den Bos Marc Broere binnen de lijnen. Broere zou in het verloop van de tweede helft zijn stempel op de wedstrijd drukken met schitterende acties. Bij een stand van 9-13 was het namelijk Broere, die in combinatie met Johannis Schot, een schitterende doorloopbal wist te produceren. Dalto beperkte de achterstand steeds tot twee doelpunten, maar wist niet dichterbij te komen dan 14-16. Wederom was het Marc Broere die Dalto's topscorer Jorrit Bergsma tot waanzin dreef. Met vijf goals in de tweede helft maakte Broere de mindere beginfase geheel goed. Na de 14-16 liep de Tulips uit naar de uiteindelijke 15-23 eindstand waardoor de ploegen in het Oranje met de volle punten naar huis gaan. Topscorers

De puntentelling luidt als volgt:

Bij een gewonnen wedstrijd na de normale wedstrijdduur krijgt de winnaar 3 punten en de verliezer 0 punten. Bij een gewonnen wedstrijd na een golden goal krijgt de winnaar 2 punten en de verliezer 1 punt.