Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
21 december 2010

RTV N-H HERDENKT VOLENDAMBRAND OP RADIO, TV EN INTERNET

In de special 'Volendam 10 jaar later' blikt RTV Noord-Holland samen met slachtoffers en andere betrokkenen terug op de Volendambrand die tien jaar geleden plaatsvond. Van 27 december tot en met 1 januari zijn er uitgebreide reportages te horen en te zien op radio, televisie en internet.

Kort na de jaarwisseling van 2000 op 2001 woedde er een korte maar hevige brand in café 't Hemeltje aan de Volendamse dijk. Veertien jongeren kwamen als gevolg van deze Nieuwjaarsbrand om het leven en tientallen jongeren zijn door ernstige brandwonden voor het leven getekend. Nu, bijna tien jaar later, herdenkt RTV Noord-Holland de ramp die niet alleen Volendam maar heel Nederland schokte.

In de reportages doen slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners hun verhaal. Zo wordt er gesproken met de brandweerman die die nacht als één van de eersten café 't Hemeltje binnenkwam en met een arts van het Rode Kruis Ziekenhuis, die plots werd geconfronteerd met een stroom van zwaar verbrande slachtoffers. Ook komt de beste vriend van één van de slachtoffers aan het woord, die tijdens de bewuste rampnacht in het buitenland verbleef. Een belangrijke rol is weggelegd voor pastoor Berkhout, die veel families bijstond en zich nog altijd nauw betrokken voelt bij slachtoffers en nabestaanden. Tevens wordt er gekeken naar de toekomst. Zo laat brandwondenslachtoffer René Schilder weten dat hij ondanks zijn littekens heel gelukkig is met zijn leven.

De productie van de series lag grotendeels in handen van Gerie Smit, slachtoffer van de brand in 't Hemeltje, en schrijfster van het boek 'Nieuwe Handen'. Zij is als redacteur werkzaam bij RTV Noord-Holland.

Overzicht van alle uitzendingen:
Uitzendingen radio: van maandag t/m vrijdag om 7.30 en 12.30 uur in 'NH Nieuws'. Uitzendingen op televisie: van maandag t/m vrijdag om 17.20 uur, op zaterdag 1 januari zijn alle afleveringen te zien om 11.00 uur, en om 13.00 uur wordt in 'Docblok' het verhaal verteld van Gerie Smit, slachtoffer van de Nieuwjaarsbrand en schrijfster van het boek 'Nieuwe Handen'. Voor het internetdossier: kijk op http://www.rtvnh.nl/volendambrand.

De uitzendingen 'Volendam 10 jaar later' zijn van 27 december tot en met 1 januari te horen en te zien bij RTV Noord-Holland.


---

Noot voor de redactie (