Gemeente Lelystad

Regels voor vuurwerk en vreugdevuren

Maandag 27 december 2010

Het nieuwe jaar wordt feestelijk ingeluid met het afsteken van vuurwerk. Daar zijn wel regels aan verbonden. Vuurwerk afsteken is in de gemeente Lelystad alleen toegestaan op oudejaarsdag (31 december 2010) vanaf 10.00 uur tot nieuwjaarsdag (1 januari 2011) 02.00 uur.

Houd uw wijk veilig en schoon

Veel kinderen stropen op nieuwjaarsdag de straten af op zoek naar niet afgestoken vuurwerk. Dit vuurwerkafval kan gevaarlijk zijn. Pak op nieuwjaarsdag daarom de bezem om het vuurwerkafval uit uw straat op te vegen. Daarmee helpt u ongelukken te voorkomen en helpt u de reinigingsdienst een handje mee, die doorgaans veel werk heeft aan het verwijderen van de aangekoekte rode brij op straat.

Afsteektips

Vuurwerk afsteken is leuk, maar kan ook leiden tot problemen. Elke jaarwisseling moeten er weer veel Nederlanders in het ziekenhuis behandeld worden. Door eigen handelen, of door dat van anderen. De onderstaande adviezen helpen er een feest van te maken:
* zet siervuurwerk stabiel neer op een vlakke ondergrond
* steek vuurpijlen af uit een verzwaarde fles of pvc-buis
* houd voldoende afstand

* gebruik altijd een aansteeklont

* ruim vuurwerkafval gelijk op en gooi het als het is afgekoeld bij het huisvuil

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is de bron van veel ongelukken. Dit vuurwerk kan meer dan de toegestane hoeveelheid kruit bevatten en een ongezond harde knal veroorzaken. De politie controleert op het bezit van illegaal vuurwerk en bekeurt bezitters van illegaal vuurwerk. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn strijkers, nitraat-, vlinder- of mortierbommen, lawinepijlen en knalpijlen of -patronen.

Carbid schieten

Voor carbid schieten is één locatie aangewezen. Dit is het braakliggende terrein aan De Doelen nabij het politiegebouw en de Grietenij. Verder is het absoluut verboden.

Vreugdevuren

Op oudejaarsavond worden in Lelystad traditioneel vreugdevuren aangestoken. Ook dit jaar is door gemeente, politie en brandweer hiervoor een vaste plek aangewezen. Dit is de kruising Voorstraat - Noordzeestraat in de Waterwijk. Op deze plek wordt vooraf zand gestrooid. Het zand wordt op oudejaarsavond vlak na 20.00 uur gestort.

Spelregels

Voor het afsteken van vreugdevuren gelden de volgende spelregels: het vreugdevuur mag alleen worden gevoed met hout en kerstbomen. Indien andere zaken in het vuur worden gegooid, zal de politie en/of brandweer handhavend optreden.

Parkeren

Daarnaast dienen bewoners in de buurt rekening te houden met de plaats waar zij hun auto parkeren op oudejaarsavond. Zij worden hierover via een brief van de gemeente geïnformeerd. Voorgaande jaren was er ook een vreugdevuurplek in de Berkel, in de Zuiderzeewijk. Dit jaar worden er in de omgeving Berkel op initiatief van de bewoners vuurkorfen geplaatst.
Ja