Gemeente Dirksland


Oudejaarsavond

Nog even en het jaar 2011 breekt aan.

Voor het zover is, vraagt burgemeester S. Stoop uw aandacht voor het volgende:

Â

Aan alle inwoners van de gemeente Dirksland,

De jaarwisseling is een bijzonder gebeuren. We kijken terug en halen herinneringen op. We kijken vooruit naar wat 2011 zal kunnen brengen. Veel mensen maken van de jaarwisseling een feestelijke gebeurtenis.

Dirksland
In Dirksland zal café De Kaai gedurende Oudejaarsnacht geopend zijn, zodat daar gelegenheid voor ontmoeting is.

Herkingen
In Herkingen wordt een âvreugdevuurâ gedoogd onder bij de dorpsraad bekende voorwaarden. Café ât Wapen van Herkingen is geopend.

Melissant
In Melissant kan men het nieuwe jaar inluiden in café De Gouden Leeuw.

Helaas wil niet iedereen zich tijdens de jaarwisseling aan de spelregels houden. De gemeente heeft daarom geregeld dat in ieder genoemd café beveiliging aanwezig is, net als bij een evenement.

De afgelopen jaren verliep de jaarwisseling af en toe zelfs grimmig. Er werden vuren gestookt op plaatsen waar geen ontheffing voor was verleend, waardoor er schade ontstond aan zowel gemeentelijke eigendommen als aan eigendommen van particulieren. Ook werden we geconfronteerd met geweld tegen medewerkers van politie, brandweer en gemeente. Dit alles heeft tot gevolg dat voor veel mensen het feestelijke gevoel van Oud en Nieuw plaats maakte voor spanningen en angstgevoelens.
De totale kosten voor de gemeente bedroegen bijna ⬠30.000,00. Geld dat we liever uitgeven aan andere, nuttige doelen.

Om er voor te zorgen dat zaken de komende jaarwisseling niet zullen escaleren, zijn de operationele diensten (brandweer, politie en gemeentewerken) goed voorbereid en geïnstrueerd op adequaat optreden. Zo zal geweld tegen politie, brandweer of onze medewerkers van gemeentewerken niet worden getolereerd.

Na de jaarwisseling wordt alles op alles gezet om vernielers en geweldplegers op te sporen. Daarbij worden alle mogelijkheden die kunnen leiden tot hun aanhouding gebruikt. Onder andere wordt gebruik gemaakt van camerabeelden en informatie die getuigen geven. In de Oudejaarsnacht aangehouden verdachten die voor de rechter moeten verschijnen, krijgen direct een dagvaarding voor een zitting van de rechtbank mee. In januari organiseert het Parket speciale zittingsdagen om deze zaken direct af te kunnen handelen. Daarnaast wordt de door de daders veroorzaakte schade zoveel mogelijk op hen verhaald.

Persoonlijke oproep
Ik hoop dat u de jaarwisseling kunt? doorbrengen met familie, vrienden en bekenden. Ik hoop ook dat u een veilige jaarwisseling heeft? zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over uw veiligheid of die van anderen.

Om overlast te voorkomen en om te zorgen dat uw spullen niet gebruikt worden voor illegale vuren, vraag ik u dringend om vuilcontainers en andere vandalismegevoelige voorwerpen tijdens de jaarwisseling goed uit het zicht te zetten. Verder doe ik een klemmend beroep op uw medewerking wanneer u ziet dat er schade wordt aangericht of wanneer er gevaar optreedt. Wanneer er acuut gevaar is, bel dan naar 112. Is er op een andere manier gevaar of wordt er schade veroorzaakt, bel dan met de plaatselijke politie via 0900-8844 (lokaal tarief) of anoniem naar Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 (gratis). Uw hulp hierin is onmisbaar!

Ik ga er vanuit dat u het met mij eens bent dat iedere burger zelf verantwoordelijk is voor een veilige jaarwisseling. Laten we er gezamenlijk voor zorgen dat het begin van 2011 echt "goed" is. Een fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2011 gewenst.

Met vriendelijke groet,

Â

Drs. S. Stoop, burgemeester
Â