Gemeente Boxmeer


Het Schraalzand

Schraalzand De Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (Slabox) is gestart met het herstel van het hakhoutbeheer op het Schraalzand, een bosgebied dat grenst aan industriegebied Saxe Gotha. Tijdens de peelontginningen tussen 1880 en 1940 werd ook het Schraalzand in cultuur gebracht. Door de vochtige grond was het gebied echter ongeschikt voor landbouw. Dat probleem werd opgelost door greppels te graven voor ontwatering en de tussengelegen bedden op te hogen met de vrijkomende grond. Zo ontstonden de rabatten die werden beplant met eiken en mogelijk ook berken. Uit het bos werd geriefhout gehaald door takken en toppen uit de bomen te zagen. Eikenbast kon in leerlooierijen worden gebruikt.

Het Schraalzand is al een jaar of dertig niet meer in gebruik voor houtproductie. De rabatten zijn nog in goede staat, maar de `hakhoutstoven' zijn nagenoeg verdwenen. Slabox zal dit, voor onze streek kenmerkende cultuurlandschap, in ere herstellen. Daarvoor is een klein deel van het Schraalzand, ca 3 hectare geselecteerd. Dit perceel heeft op dit moment relatief lage natuurwaarde en goede rabatten. Het opknappen wordt gespreid over een langere periode. Hierdoor krijgt ook de karakteristieke flora en fauna die afhankelijk is van deze beheervorm een kans tot herontwikkeling.

Voor de Kerst worden de rabatten door professionele zaagploegen vrijgemaakt van de huidige wildgroei aan bomen. In het voorjaar worden de rabatten beplant met eiken. Enkele waardevolle eiken blijven staan. Het vrijkomende hout wordt zondagmorgen 2 januari uit het bos gehaald en verkocht. De opbrengst is bestemd voor nieuwe beplanting en onderhoud.

Het werk op het Schraalzand wordt uitgevoerd door een ploeg vrijwilligers die een halve dag per week beschikbaar zijn voor gezond boswerk buiten het muggenseizoen. Naast opknappen van de rabatten staan ook ontwikkeling van natuurwaarden en ontsluiting voor recreatie op de agenda. Belangstellenden voor deelname aan de Schraalzandploeg of voor een half dagje meehelpen op 2 januari worden verzocht contact op te nemen met Peter Goes (0485 575020). Meer informatie is beschikbaar op www.landschapsbeheerboxmeer.nl