Gemeente Zevenaar


27-12-2010: Grijp in bij agressie tijdens Oud en Nieuw

Grijp in bij agressie tijdens Oud en Nieuw:

* vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan
* bel 1-1-2Â

* blijf bij het slachtoffer

* maak fotoâs voor de politie en meld je als getuige

Dat is de boodschap van de campagne Grijp in bij agressie tijdens Oud en Nieuw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die vandaag van start gaat. De campagne bestaat uit een televisiespot en een interactieve banner op internet. Ook gemeenten, de politie en andere sectoren met een publieke taak, zoals het openbaar vervoer, doen mee met de campagne.

De gemeente Zevenaar neemt een aantal maatregelen om overlast, agressie en geweld tijdens de jaarwisseling te voorkomen, zodat de jaarwisseling op een prettige manier verloopt. Te denken valt aan het sluiten van prullenbakken en het verwijderen van brandbare materialen op straat. Verder heeft burgemeester De Ruiter van de gemeente Zevenaar verschillende bevoegdheden om de openbare orde te handhaven, zoals het aanwijzen van gebieden waar preventief gefouilleerd wordt of het opleggen van gebiedsverboden.

Hogere straffen
De Officieren van Justitie eisen in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal ongeveer 75 procent hoger liggen dan anders. Bij agressie en geweld tegen politie, hulpverleners of andere mensen met een publieke taak (buschauffeurs, gemeentepersoneel) is de strafeis altijd al twee keer zo hoog (100 procent extra), maar bij zaken rond de jaarwisseling gaat dat naar 150 procent extra.
In veel gevallen zal snelrecht of supersnelrecht worden toegepast; taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling uitgevoerd worden. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. Verder wordt schade altijd volledig op de daders verhaald. Â