Burgers Zoo

Burgers´Zoo verwelkomt hamerhaaien

De tweede jonge geschulpte hamerhaai arriveerde donderdag 23 december in Burgers' Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van Burgers' Zoo. Een dag eerder arriveerde de eerste hamerhaai in Burgers' Zoo. De dieren werden getransporteerd in ronde bakken met een doorsnede van 2,20 meter en zijn met een net in het aquarium overgezet. Met de komst van deze dieren is Burgers' Zoo het enige publieksaquarium in Nederland, en na Birmingham pas het tweede in Europa, waar grote hamerhaaien worden gehouden.

De dieren, die nu tussen de 1.10m en 1.40m zijn, kunnen uitgroeien tot een maximale lengte van 2,5 tot 3 meter. Om de dieren zo rustig mogelijk te laten wennen aan hun nieuwe leefomgeving, is het grote haaienbassin van 3 miljoen liter water over de breedte in tweeën gedeeld. Hierdoor worden de hamerhaaien in eerste instantie tijdelijk gescheiden van de reeds aanwezige zwartpunthaaien en luipaardhaaien, waarbij de drie haaiensoorten zichtbaar zijn voor het publiek.

Haai Nieuw 2 Haai Nieuw

Hamerhaaien danken hun naam aan de karakteristieke vorm van hun kop. De ogen zitten aan de zijkanten van de hamer, waardoor de haaien een betere stereovisie hebben. De hamer zit daarnaast vol gereedschap: grote aantallen elektrisch gevoelige sensoren bevinden zich verspreid over de hamer, waardoor het dier een verborgen prooi eenvoudig onder het zand kan opsporen. Vanwege hun enorme snelheid staan ze bekend als de Ferrari's onder de haaien.

De hamerhaaien moeten eerst voedsel leren aannemen van speciale voerstokken. Hiermee kunnen de dierverzorgers de dieren dagelijks individueel voeren, waardoor exact kan worden bijgehouden welke hoeveelheid voedsel elk dier heeft gegeten en er rekening kan worden gehouden met de dominantie tussen de verschillende haaiensoorten. Ook is het dan mogelijk om via het voedsel medicijnen toe te dienen aan individuele dieren, mocht dat nodig zijn. Als de hamerhaaien geen gezondheidsproblemen vertonen en gewend zijn aan de nieuwe leefomgeving, dan worden ze bij de reeds aanwezige zwartpunthaaien en luipaardhaaien geïntroduceerd. De dieren kunnen alvast veilig aan elkaar wennen doordat ze ondanks de scheiding elkaars geur kunnen waarnemen.