Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200901695/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Zilverzandtracé e.o.' van de gemeente Rijssen-Holten) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Zilverzandtracé e.o.' van de gemeente Rijssen-Holten. Het zilverzandtracé is een aansluiting op het bestaande Wansinktracé en vormt ten noorden van Holten een nieuwe 'hoofdstructuur'. Het tracé zorgt ervoor dat het centrum autoluw wordt en is een ontsluitingsweg voor woonwijk De Kol. Een aantal inwoners heeft bezwaren tegen het tracé, omdat gemeente en provincie niet duidelijk hebben gemaakt met welk doel het tracé wordt aangelegd. Ze presenteren het als ontsluiting voor een wijk, maar de weg wordt ook gebruikt om het doorgaand verkeer zoveel mogelijk uit het centrum van Holten te houden, aldus de bezwaarmakers. Ook vrezen ze voor extra verkeer op het tracé en dus voor geluidsoverlast. Bovendien zou de aanleg van een noordelijke rondweg een beter alternatief zijn. Daarom zijn de inwoners tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 9 juni jl. op zitting behandeld.
2. 200904433/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Afvalverwerking Haps 2008' van de gemeente Cuijk) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Cuijk van het bestemmingsplan 'Afvalverwerking Haps 2008'. Met dit bestemmingsplan wordt een verruiming van de afvalstortplaats in Haps mogelijk gemaakt. De verruiming met 650.000 m3 vindt plaats binnen de huidige omvang van de stortplaats. Daarom mag de stortplaats worden verhoogd tot maximaal 24 meter boven het maaiveld. Daarnaast is een gedeelte van de locatie bestemd voor een zogenoemd logistiek afvalcluster, dat bestaat uit een afvaloverslagstation en een milieustraat. De milieuvereniging Land van Cuijk en een aantal inwoners van het dorp zijn het niet eens met het plan. De milieuvereniging is van mening dat onderzoek had moeten worden gedaan naar de gevolgen voor de flora en fauna in de buurt. Zij vindt ook dat een samenhang ontbreekt tussen een groot aantal ruimtelijke ontwikkelingen die in de regio spelen. Volgens de inwoners is er geen noodzaak om het volume van de stortplaats te vergroten en zijn er alternatieven om afval te verwerken. Ook vinden zij dat het gemeentebestuur onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van het bestemmingsplan op de luchtkwaliteit, geluidsbelasting en verkeersveiligheid. Bovendien vrezen zij dat het bodem- en grondwater wordt aangetast doordat de folie onder de stortplaats niet bestand zou zijn tegen grotere hoeveelheden afval. Ten slotte zijn ze bang voor aantasting van het leefgebied van de das en voor verstoring van de veldleeuweriken die in de omgeving broeden. Daarom zijn zowel de inwoners als de milieuvereniging tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 29 juli jl. op zitting behandeld.
3. 200908100/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Aanleg hoogspanningsverbinding (380 kV leiding) tussen Wateringen en Zoetermeer) Uitspraak over de vaststelling door de voormalige ministers van Economische Zaken en VROM van het rijksinpassingsplan 'Zuidring Wateringen - Zoetermeer (380 kV leiding)'. Het rijksinpassingsplan is een soort bestemmingsplan dat door de ministers wordt vastgesteld. Het plan maakt de aanleg van een hoogspanningsverbinding mogelijk tussen het transformatorstation in Wateringen en het transformatorstation bij Zoetermeer. Het eerste deel van het tracé loopt van Wateringen langs de Rijksweg A4 tot de Kruithuisweg in Delft. Dit deel wordt bovengronds aangelegd, waarbij de hoogspanningsmasten maximaal 65 meter hoog kunnen worden. Het tweede deel wordt ondergronds aangelegd. Dit tracé loopt langs de Abtwoudsche Polder in Delft, door de Zuidpolder in Pijnacker-Nootdorp tot de Oude Polder, direct ten noorden van de N470. Het derde deel wordt weer bovengronds aangelegd in een gebied met veel glastuinbouwbedrijven en eindigt bij het Zoetermeerse transformatorstation ten zuiden van de Rijksweg A20. Een groot aantal inwoners, bedrijven en belangenverenigingen uit Delft, Zoetermeer en Pijnacker en de stichting 'Delft Zegt Nee Tegen Bovengronds 380 kV', de stichting 'De Groene Landscheiding N470' uit Zoetermeer en de gemeentes Lansingerland en Midden Delfland zijn het niet eens met het rijksinpassingsplan en zijn hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een groot deel van de bezwaarmakers vreest voor gezondheidsrisico's als gevolg van het magnetisch veld dat om de hoogspanningsmasten ontstaat. Ook zouden de masten fijnstof aantrekken, waardoor het fijnstof zou ioniseren. Volgens de inwoners en de stichtingen is geïoniseerd fijnstof zeer schadelijk voor de gezondheid. Verder zouden de masten geluidhinder veroorzaken. De bezwaarmakers vinden dan ook dat de hoogspanningsverbinding helemaal ondergronds zou moeten worden aangelegd. Dit zou ook het landschap ten goede komen. Ten slotte zijn er inwoners en bedrijven die zich niet kunnen vinden in de beperking van de mogelijkheden om woningen en bedrijven uit te breiden. Naast het rijksinpassingsplan gaat het ook om 33 zogenoemde uitvoeringsbesluiten om het plan ten uitvoer te kunnen brengen: bouwvergunningen en ontheffingen bijvoorbeeld. Deze uitvoeringsbesluiten zijn genomen door de bestuursorganen die daartoe bevoegd zijn. Deze zaak is op 9, 10 en 11 augustus jl. op zitting behandeld.
4. 200908691/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Uitwerking van bestemmingsplan 'Harnaschpolder Weteringzone' van de gemeente Midden Delfland) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid Holland van het Uitwerkingsplan 'Harnaschpolder Weteringzone' van de gemeente Midden-Delfland. Het gebied waarvoor het plan moet gelden, is gedeeltelijk hetzelfde gebied waarvoor het rijksinpassingsplan geldt voor een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Wateringen en Zoetermeer. In de zaak over het rijksinpassingsplan met zaaknummer 200908100/1 doet de Raad van State eveneens op woensdag 29 december 2010 uitspraak. Tennet en de voormalige minister van Economische Zaken zijn in beroep gekomen tegen het uitwerkingsplan omdat zij vinden dat de gemeente en de provincie rekening hadden moeten houden met de aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding. Volgens hen had het provinciebestuur moeten constateren dat het uitwerkingsplan van de gemeente in strijd is met een goede ruimtelijke ordening, omdat een deel van het plan niet uitvoerbaar zou zijn vanwege de aanleg van de hoogspanningsverbinding. De plannen voor de hoogspanningsverbinding waren op het moment van de vaststelling van het uitwerkingsplan namelijk al bekend, aldus de minister en TenneT. Ook een bedrijf uit Naaldwijk is tegen het plan in beroep gekomen. Het plan maakt de aanleg van een ontsluitingsweg mogelijk op de gronden van het bedrijf. Het bedrijf verzet zich daartegen. Als gevolg van de aanleg van de weg moet de woning die het bedrijf in eigendom heeft, wijken en is een goed gebruik van de gronden niet meer mogelijk, aldus het bedrijf. De Raad van State heeft de zaak op 16 september jl. op zitting behandeld.
5. 200910190/1/M3
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Winkelbuurt' van de gemeente Abcoude) Uitspraak over de vaststelling door de gemeenteraad van Abcoude van het bestemmingsplan 'Winkelbuurt'. Het plan maakt een nieuwe woonwijk mogelijk ten zuiden van Abcoude. Het gebied van ongeveer 15 hectare wordt aan de noordzijde begrensd door de Burgemeester des Tombeweg en de Burgemeester Dedelstraat. Ten zuiden ligt de Winkeldijk. Het plan is vernoemd naar het nabijgelegen veenriviertje 'De Winkel'. De gemeente wil het veenlandschap omvormen tot een groene, landelijke woonbuurt met ongeveer 220 woningen. Een groot aantal inwoners, de vereniging Bewoners Belangen Abcoude West en een bedrijf uit Maarssen verzetten zich tegen het plan en zijn daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is woningbouw in dit landelijke gebied niet mogelijk, omdat provinciaal beleid bouwen buiten de zogenoemde 'rode contour' uitsluit. Met deze rode contour wordt onderscheid gemaakt tussen gebieden binnen de contour die bebouwd mogen worden, en gebieden buiten de contour die onbebouwd moeten blijven. Partijen zijn het er niet mee eens dat de provincie de rode contour in dit geval heeft verlegd om de woningbouw mogelijk te maken. Ook betwijfelen zij of er voldoende financiële middelen zijn om het plan uit te voeren. Ook zou de geluidsoverlast van het verkeer op de A2 en de Burgemeester des Tombeweg te groot zijn. Het besluit om de geluidgrenswaarden voor de toekomstige woonwijk te verhogen, zou niet deugen, aldus de inwoners en de vereniging. Zie ook de uitspraken met zaaknummers 200910029/1 en 200910038/1 die de Raad van State eveneens op woensdag 29 december 2010 openbaar maakt. De uitspraak met zaaknummer 200910029/1 gaat over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Abcoude heeft vastgesteld voor de Winkelbuurt. De andere uitspraak gaat over het besluit van het gemeentebestuur om een aantal voorbereidende werkzaamheden in het gebied mogelijk te maken. De Raad van State heeft alle zaken op 4 oktober jl. op zitting behandeld.
6. 201000953/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bezwaren tegen bouwvergunning sportkooi in Leidschendam-Voorburg) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg heeft verleend voor de bouw van een multifunctionele sportvoorziening op het terrein van de Dalton-Vatelschool. Dit terrein ligt tussen de Loolaan en de Parkweg in Voorburg. Het gaat om de plaatsing van een sportkooi van ruim 10 meter breed, 20 meter lang en 7 meter hoog. De kooi wordt omheind met een hek en overspannen met een daknet van nylon. Met de sportkooi wil de gemeente een sportvoorziening maken voor de jeugd in de wijk. Omdat het bestemmingsplan een sportvoorziening op die locatie niet mogelijk maakt, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het plan verleend. De sportkooi is het resultaat van de door de gemeenteraad georganiseerde wedstrijd: 'doe je ding 2004'. De sportkooi was het winnende idee om de leefbaarheid in de omgeving te verbeteren. Het idee is vervolgens door het gemeentebestuur overgenomen. Een aantal omwonenden is het niet eens met het bouwplan, omdat zij vrezen voor geluidsoverlast van sportende jongeren. De rechtbank in Den Haag oordeelde in december 2009 dat het gemeentebestuur in de bezwaarfase opnieuw had moeten beoordelen of de bouw van de sportkooi nog nodig was. Voor de 12- tot 18-jarigen binnen de gemeente was in de tussentijd namelijk ook het Sijtwendepark gekomen waar jongeren buiten kunnen sporten en spelen, aldus de rechtbank. Tegen deze uitspraak zijn zowel het gemeentebestuur als de omwonenden in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 9 november jl. op zitting behandeld.
7. 201003231/1/H2 en 201003236/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Subsidieregelingen
inhoudsindicatie:

(Vaststelling subsidie voor Stichting dr. Frans Wong over 2007 en 2009) Uitspraak over de besluiten van het college voor zorgverzekeringen waarbij de subsidie voor de Stichting dr. Frans Wong voor de jaren 2007 en 2009 definitief is vastgesteld en waarbij teveel betaalde voorschotten zijn verrekend. Frans Wong is de oprichter van de eerste abortuskliniek in Nederland, dertig jaar geleden. De stichting die nu zijn naam draagt, heeft subsidie gekregen op grond van de AWBZ voor abortusklinieken. Voor het jaar 2007 heeft het college de subsidie op ruim EUR 700.000 vastgesteld, voor het jaar 2009 op ruim EUR 800.000. De stichting vindt dat te weinig en is tegen het besluit van het college voor zorgverzekeringen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het college heeft de subsidie namelijk in totaal EUR 150.000 lager vastgesteld dan destijds door de stichting was aangevraagd. Volgens het college heeft dit te maken met een correctie van opgevoerde huurbedragen die niet in aanmerking komen voor subsidie. Over de huur van het pand waar de kliniek is gevestigd bestaat al langer verschil van mening tussen het college en de stichting. In de uitspraak van 21 juli jl. met zaaknummer 201001124/1 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zich uitgesproken over een terugvordering van eerder verleende subsidies vanwege de huurbijdrage. Verder bestaat er van verschil van mening tussen het college en de stichting of de managementvergoeding van EUR 100.000 aan de directeur van de stichting voor subsidie in aanmerking komt. De Raad van State heeft de zaak op 20 oktober jl. op zitting behandeld.
8. 201003531/1/M1 en andere nrs
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Toewijzing broeikasgasemissierechten aan Corus Staal B.V.) Uitspraak over de besluiten van de voormalige ministers van VROM en Economische Zaken waarbij broeikasgasemissierechten zijn toegewezen voor de jaren 2009 tot en met 2012. In deze besluiten zijn rechten voor de uitstoot van CO2 toegewezen aan Corus Staal, de Sloe Centrale, een aantal kwekerijen en ongeveer 15 andere bedrijven. Deze rechten komen uit een speciaal 'potje' dat is gereserveerd voor nieuwe bedrijven of nieuwe installaties die CO2 uitstoten. Enecogen is het niet eens met de toewijzing van deze rechten aan de bedrijven. Het bedrijf is bang dat de reserve uitgeput zal zijn tegen de tijd dat hij zelf aanspraak wil maken op die 'reserverechten'. Naar verwachting zal de energiecentrale van Enecogen in het vierde kwartaal van 2011 in gebruik worden genomen. Enecogen is tegen de toewijzingen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Alle zaken zijn op 16 november jl. op zitting behandeld.
9. 201004253/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 29 december 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige
inhoudsindicatie:

(Weigering tijdelijke vergunning voor het vissen op handkokkels in Waddenzee) Uitspraak over de afwijzing door de voormalige minister van LNV van het verzoek van een inwoner uit Yerseke om een tijdelijke vergunning te verlenen voor het vissen op handkokkels in de Waddenzee. De minister heeft de vergunning geweigerd omdat er maximaal tien vergunningen worden afgegeven voor de handkokkelvisserij. Omdat er meer aanvragen zijn dan vergunningen, wordt er geloot. De loting wordt verricht door een notaris. De man werd niet ingeloot, waardoor hij niet in aanmerking kwam voor een vergunning. De man is het hier niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt het beleid van de minister dat er maar tien vergunningen worden verleend op basis van loting, willekeurig en oneerlijk. De rechtbank in Middelburg verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. De Raad van State heeft de zaak op 15 november jl. op zitting behandeld. pagina: 1 rss feeds disclaimer links sitemap the council of state le conseil d'état der staatsrat