KNHS

Gal en Minderhoud één en twee in Mechelen
27 december 2010
Edward Gal - Sisther de Jeu

MECHELEN (KNHS) - In het Belgische Mechelen staat voor de dressuurruiters morgen de wereldbeker kwalificatiewedstrijd dressuur Kür op muziek op het programma en vandaag kwamen 17 combinaties in de ring om de Grand Prix proef te rijden. Edward Gal (Harskamp) en de merrie Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) was de enige combinatie van het deelnemersveld die een score wisten te realiseren boven de 70%. Hans Peter Minderhoud (Harskamp), die met de merrie Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) aan de start verscheen werd tweede, voor de Duitse Helen Langehanenberg met de hengst Damon Hill.

Edward Gal was na afloop van zijn rit tevreden. "Sisther is nog steeds zeer gespannen en in een hal als deze valt heel veel te zien. Op weg van de losrij piste naar de hoofdring voel je de spanning langzaam maar zeker in haar lijf sluipen. Door die spanning ontstaan ook foutjes. Zo waren de wissels in de zigzag niet mooi. Aan de andere kant ben ik blij dat ik in een hal als deze de proef helemaal kan rijden en dat is op zich best moeilijk genoeg", aldus Gal, die wel van mening is dat de sensibele merrie steeds beter gaat presteren.
Hans Peter Minderhoud eindigde als tweede met Exquis Nadine en deze combinatie maakte een aantal dure fouten. In de pirouettes waren foutjes te zien, net als in de eners. "Er zat bij alle combinaties die we in de ring hebben gezien net iets te veel spanning. Iedereen had zo zijn eigen problemen en Edward en Hans Peter wisten daar het beste mee om te gaan. Dat het niveau niet hoog was in deze Grand Prix wordt ook wel duidelijk uit onze waardering, want we hadden slechts één combinatie boven de 70% en dat was Gal", aldus juryvoorzitter Wim Ernes. Ook de Duitse Helen Langehanenberg, die als derde eindigde, reed met Damon Hill een proef met net te veel fouten om een bedreiging te kunnen vormen voor de beide Nederlanders. "Wel een paard met heel veel potentie. Dat geldt ook voor Duitse Ulla Salzgeber, die aan de start verscheen met Wakana. Zij begon zeer sterk, maar hoe verder de combinatie in de Grand Prix vorderde hoe meer foutjes er in slopen", aldus Ernes. Salzgeber eindigde als vierde, achter de Belgische ruiter Jeroen Devroe met Apollo van het Vijverhof.

De Duitse Helen Langehanenberg heeft haar hippische opleiding genoten bij Ingrid Klimke. Toen Ingrid in 2005 haar schouder brak werd Helen in de gelegenheid gesteld om Damon Hill te rijden op het Wereldkampioenschap jonge dressuurpaarden te Verden, dat zij samen winnend afsloten. Een jaar later zegevierde Damon Hill opnieuw op dit WK, maar nu onder Ingrid Klimke.

Het paard Premier (Jazz x Ulft) van Aat van Essen (Heerde) ging niet van start. In de box op het CSI Mechelen liep het paard, volgens perswoordvoerster Edith De Reys, een lichte blessure op aan zijn kaak, waardoor Van Essen het raadzaam achtte om zonder van start te zijn gegaan huiswaarts te keren.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumping-mchelen.com

Uitslag Grand Prix:


1) Edward Gal (Harskamp) - Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) - 71.744%
2) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) - 68.255%

3) Helen Langehanenberg (Dui) - Damin Hill NRW (Donnerhall x Rubinstein) - 67.914%

Foto Edward Gal en Sisther de Jeu door: www.melissen.net