Gemeente Aalten


Gescheiden gft-afval in Aalten zorgt voor CO2 reductie

Wethouder Kok heeft onlangs een `Verklaring van CO2 emissie reductie gft-verwerking' in ontvangst genomen van de VAR. In de verklaring staat dat Aalten in 2009 1.902 ton gft-afval gescheiden heeft aangeleverd. Op basis van deze gegevens is berekend dat Aalten een verlaging van maar liefst 418 ton CO2 uitstoot over het jaar 2009 heeft gerealiseerd!

Gescheiden gft-afval uit de gemeente Aalten wordt aangeleverd bij de Veluwse Afval Recycling (VAR). Wethouder Kok: "Uit ons afval wordt compost, biomassa (hout) en biogas duurzaam geproduceerd. Hiermee verminderen we het gebruik van fossiele brandstoffen en natuurlijke grondstoffen. Hierdoor neemt de schadelijke uitstoot van CO2 af. We leveren dus een bijdrage aan een duurzame en groene Achterhoek!"

Wat betekent dit nu concreet?
Het is moeilijk voor te stellen hoeveel een afname van 418 ton CO2 oplevert. Daarom hebben we dit concreet uitgewerkt in twee voorbeelden.
De afname van 418 ton CO2 uitstoot staat gelijk aan: o de groei van 20.900 bomen gedurende één jaar in de tropen o de uitstoot van 2.612.500 autokilometers

Gescheiden afvalinzameling
Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat gft-afval, waar mogelijk, gescheiden wordt ingezameld. Daarom is het aanbieden van de gft-container in Aalten goedkoper dan het aanbieden van de restafvalcontainer. De komende tijd zullen wij nog meer aandacht besteden aan het zoveel mogelijk scheiden van gft-afval. Hierbij is er natuurlijk ook de mogelijkheid om het thuis te composteren.

Hannet de Vries van de VAR overhandigt de verklaring aan wethouder Ted Kok

Wethouder Kok en Hannet de Vries (VAR)