Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nairobi, 22 december 2010

7,000 kilometer door Afrika solo op de fiets voor zonnepanelen tot in de verste uithoeken

Vergezeld door een veertigtal Keniaanse fietsers, die de laatste 30 km vanaf Limuru met hem mee fietsten, heeft Rick de Gaay Fortman op 18 december zijn solo fietstocht van 7,000 km van Kaapstad naar Nairobi voltooid. De finish was bij het door SolarAid van zonnepanelen voorziene kindertehuis in Nairobi alwaar hij werd verwelkomd door de kinderen, ontwikkelingswerkers en autoriteiten. Doel was aandacht vragen voor duurzame energie en aandacht voor de 550 miljoen Afrikanen die niet de beschikking hebben over electriciteit ondanks alle zonne-energie binnen handbereik. Tijdens zijn lange tocht wierf hij voldoende fondsen om meer dan 30 scholen en klinieken in Afrika van zonnepanelen te voorzien. Maar hoofddoel bleef de bewustwording dat het hoog tijd is voor zonne-energie in Afrika, tot in de verste uithoeken.

De fietstocht begon op 26 augustus in Kaapstad alwaar de 31-jarige ingenieur van start ging voor een tocht door negen landen: Zuid-Afrika, Namibie, Botswana, Zambia, Malawi, Tanzania, Rwanda,Uganda en Kenia. Het was geen onderneming zonder risico's zoals het verkeer, ziektes, het weer en smokkelbendes. De ingenieur vliegtuigbouw had bij Shell onbetaald verlof opgenomen. Hij kreeg steun van de Nederlandse ambassades, met de Rabobank verbonden plaatselijke Microfinance banken, het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties, sponsors zoals Wilde Ganzen, de Triodos bank en Lemnis Lighting, en een groot aantal mensen dat op zijn pad kwam.

De Gaay Fortman denkt E 85,000 bij elkaar te hebben gefietst. Dit is voldoende voor de aankoop van zonnepanelen voor 30 scholen in Zambia, Malawi, Kenia en een kliniek in Rwanda. Het zal scholieren de gelegenheid geven in de avonden te studeren, terwijl de hele dorpsgemeenschap meeprofiteert. Persoonlijk nam hij waar hoezeer duurzame energie het hele plattelandsbestaan ten goede verandert.