Politie Zaanstreek-waterland

Valse aangifte bestraft

Purmerend, 27-12-2010 o Een 20-jarige man uit Purmerend deed op dinsdag 7 december valse aangifte van diefstal van zijn rugzak.

Hij verklaarde aan de politie dat hij op 6 december op de Weteringstraat in Purmerend liep en dat twee onbekende personen die op een bromfiets langs hem reden, hem van zijn rugzak beroofden. In deze rugzak zaten een aantal goederen waaronder zijn mobiele telefoon. De recherche startte een uitgebreid onderzoek en kwam de nieuwe eigenaar van de mobiele telefoon, een 16-jarige jongen uit Berkhout, op het spoor. Hij werd op het politiebureau verhoord en gaf aan dat hij de telefoon gekocht had een kennis voor een realistische prijs. De agenten confronteerde de Purmerender hier mee. Hij gaf aan dat het om een andere telefoon ging die hij had verkocht en dat hij de verkeerde gegevens had verstrekt bij de aangifte. Hij bleek een valse aangifte gedaan te hebben en wordt daarvoor vervolgd.

De gevolgen van vals aangifte doen

Vals aangifte doen is strafbaar. Als feiten of gegevens in de aangifte opzettelijk niet kloppen, of als er aangifte gedaan wordt van een strafbaar feit, dat helemaal niet heeft plaatsgevonden, is er sprake van een valse aangifte. Een valse aangifte doen is een misdrijf en wordt zwaar bestraft. Hier kan een forse boete of zelfs gevangenisstraf tegenover staan. Valse aangiften bezorgen de politie veel onnodig en onterecht werk. Daarnaast kan het heel nadelig zijn voor de aangewezen verdachte die eigenlijk geen strafbaar feit heeft gepleegd en ten onrechte beschuldigd wordt.