Ingezonden persbericht


Persbericht
Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Excursie 'werk in uitvoering Strubben/Kniphorstbosch'

Op dinsdag 28 december a.s. organiseert Staatsbosbeheer een excursie in de Strubben/Kniphorstbosch. Deelnemers ontdekken de historische plekken van dit eerste archeologische reservaat van Nederland. De boswachter vertelt over de werkzaamheden die in het gebied plaatsvinden en de achterliggende gedachten van Staatsbosbeheer. De excursie start vanaf de parkeerplaats Kniphorstbosch bij het hunebed en het fietstunneltje naar Annen om 13.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Deelname is gratis en aanmelden wenselijk via e-mail Boomkroonpad@staatsbosbeheer.nl of via telnr. 0592-377305.

De Strubben-Kniphorstbosch, ten zuidoosten van het dorp Schipborg, is een gebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Het staat bekend als eerste en enige archeologische reservaat van Nederland. Het gebied herbergt dan ook veel sporen van mensen die hier duizenden jaren geleden leefden, wat al zorgt voor een bepaald oude gevoelssfeer. Daarbij groeien in dit bos veel lage, kromgegroeide, grillige eikenbomen. Vroeger, tot zo'n 50 jaar geleden, vraten de schapen van de jonge scheuten en knoppen. Zij snoeiden als het ware het bos en zodoende kronkelden de takken. Zo'n soort bos is inmiddels zeldzaam en behoort tot het traditionele Drentse cultuurlandschap. Staatsbosbeheer verandert een en ander in dit gebied, waardoor de archeologische waarden beter tot hun recht komen. Tijdens de excursie wordt u op de hoogte gebracht van deze ontwikkelingen. U komt langs veel oude plekken, grafheuvels en hunebedden. Ook zijn er nog sporen uit de recentere geschiedenis zichtbaar, zoals de bomtrechters uit de Tweede Wereldoorlog.

Datum: Dinsdag 28 december
Starttijd: 13.00 uur
Startplaats: Parkeerplaats Kniphorstbosch. Neem de weg Anloo - Schipborg. Sla voor het landgoed "de Schipborg" naar rechts een zandpad met fietspad in tot aan parkeerplaats bij fietstunnel ri. Annen.


Noot voor redacties


----------