VU medisch centrum

Vijf VUmc-onderzoekers aan de slag met NWO-subsidies

28 december 2010

Op 1 januari 2011 starten vijf onderzoekers van VU medisch centrum een nieuw onderzoek met behulp van een Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De wetenschappers hebben elk 250.000 euro ontvangen.

Marie van Dijk (klinische chemie) doet onderzoek naar het HELLP-syndroom.
Het HELLP-syndroom treedt op in ongeveer 1 op de 200 zwangere vrouwen en is gedeeltelijk erfelijk bepaald. In dit project wordt onderzocht hoe het gerfde molecuul werkt tijdens de zwangerschap. Hiermee wordt een laboratoriumtest ontwikkeld om HELLP op tijd te herkennen.

Elisa Giovannetti (medische oncologie) richt zich op alvleesklierkanker.
Alvleesklierkanker heeft een bijzonder slechte prognose vanwege de aanwezigheid van zeer kwaadaardige cellen in het hart van de tumor en ongevoeligheid voor huidige geneesmiddelen. Een innovatieve combinatie van geavanceerde tumormodellen en arraytechnieken zal nieuwe targets opleveren voor een effectieve behandeling.

Ank de Jonge (midwifery science) doet onderzoek naar het Nederlands verloskundig systeem.
Zij richt zich daarbij specifiek op vrouwen die de bevalling beginnen zonder medische indicatie, en dus zelf kunnen kiezen of ze thuis of in het ziekenhuis willen bevallen. De belangrijkste vragen in dit onderzoek zijn: Wat is de invloed van de plaats van de bevalling op eventuele complicaties bij vrouwen? Wat is hierbij de invloed van de hulpverlener (verloskundige of gynaecoloog)? En hoe ervaren de vrouwen zelf de zorg tijdens de bevalling?

Sandra van Vliet (moleculaire celbiologie en immunologie) bestudeert hoe suikers immuunreacties regelen.
Onze eigen lichaamscellen, tumorcellen en binnendringende micro-organismen hebben elk een andere opmaak van suikers op hun oppervlak. Dit onderzoek bekijkt hoe onze immuuncellen op basis van die suikers beoordelen met welke categorie cellen ze te maken hebben. Dit is van essentieel belang voor het ontwikkelen van immunotherapien

Adriana Zekveld (KNO/audiologie & EMGO+-instituut) onderzoekt pupilgrootte als maat voor luister inspanning.
Gehoorverlies en achtergrondrumoer vergroten de luisterinspanning. De pupilgrootte van het oog is een veelbelovende maat om deze inspanning te kwantificeren. Deze studie onderzoekt de relatie tussen de verstaanbaarheid van spraak, cognitie, gehoor, hersenactiviteit en de pupilgrootte tijdens het luisteren.
bron: Origineel