Gemeente Zwolle

Werving nieuwe stadsdichter opgeschort

De gemeente Zwolle gaat nog niet op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Het college wil eerst de nieuwe Cultuurnota afwachten om te bepalen of een stadsdichter nog wenselijk en betaalbaar is.

Zwolle kent sinds 2005 het stadsdichterschap, dat twee jaar duurt. De stadsdichter schrijft - al dan niet in opdracht van de gemeente - gedichten over de stad of over actuele zaken die de stad raken.

De eerste stadsdichter was Paul Gellings, die in 2005 werd benoemd en in 2007 werd opgevolgd door Lenze Brouwers. De huidige stadsdichter, Alet Boukes, is aan haar laatste halfjaar begonnen. Zwolle zou eigenlijk op zoek moeten naar een opvolger.

Wachten op nieuwe Cultuurnota

Burgemeester en wethouders wachten echter nog met de werving en selectie van de vierde stadsdichter. De procedure in gang zetten betekent dat de gemeente meerjarige financiële verplichtingen moet aangaan.

Het college wil eerst de nieuwe Cultuurnota afwachten, die uitsluitsel geeft of het stadsdichterschap inhoudelijk en financieel binnen de kaders past. Pas na de vaststelling van de nota in 2011 nemen burgemeester en wethouders een besluit of de wervingsprocedure voor de nieuwe stadsdichter wordt opgestart.