Gemeente Maassluis

Beantwoording vragen CDA over zoutverstrekking in Maassluis

De fractie van het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de zoutverstrekking in Maassluis. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:

In het kader van artikel 51 Reglement van Orde heeft u vragen gesteld over de recente zoutverstrekking aan burgers in de gemeente Maassluis. U verwijst daarbij naar een artikel in het Algemeen Dagblad van 9 december 2010 waarin staat dat bij het verstrekken van strooizout op de Gemeentewerf medewerkers verbaal worden bedreigd. U vindt dit onacceptabel. Onderstaand zullen wij uw vragen puntsgewijs beantwoorden.


1. De winter kan nog maanden duren, wat gaat het college concreet doen om de situatie deze winter nog te verbeteren?

Wij delen uw zorg en vinden het eveneens onacceptabel dat medewerkers verbaal worden bedreigd. Helaas is de ervaring dat bij gratis verstrekkingen sommige burgers wat hebzuchtig worden, Inmiddels zijn er afspraken gemaakt hoe de medewerker hiermee om moet gaan. Overigens heeft onze leverancier (zie bijlage) recent laten weten dat vanwege de grote landelijke vraag naar zout, geen garantie kan worden gegeven over het tijdstip van levering van het door ons bestelde zout, Naar aanleiding van deze mededeling is besloten om met ingang van 15 december jl. voorlopig te stoppen met het gratis beschikbaar stellen van strooizout aan burgers.


2. Is er door de gemeente aangifte of melding van het verbale geweld gemaakt bij de Politie?

Tot op heden Is er geen aangifte gedaan. Echter zodra de verstrekking aan particulieren kan worden hervat, doen wij bij een toekomstige verbale bedreiging van een ambtenaar In functie aangifte bij de politie.


3. Is het een optie om "het voucher per huishouden"- idee per 1 januari in te voeren? Als dit niet mogelijk is per 1 januari, op welke termijn is dat dan wel mogelijk?

Een systeem met bijvoorbeeld een 'zoutvoucher' per huishouden is een goede suggestie, die wordt meegenomen bij de evaluatie gladheidbestrijding 2010-2011.
Invoering nog tijdens dit winterseizoen, vinden wij echter niet zinvol. Inmiddels is door onze inwoners in totaal 17 ton zout opgehaald en is zoals vermeld bij vraag 1 voorlopig gestopt met het verstrekken van gratis strooizout.

Ruim voor het nieuwe winterseizoen wordt bekendgemaakt of en onder welke voorwaarden de service van gratis strooizout voor inwoners kan worden voortgezet. Uw suggestie van een voucher per huishouden wordt bij die besluitvorming betrokken.


4. Hoe wilt u in die situatie omgaan met zelfstandige ouderen die het zout niet zelf op kunnen halen?

Het huidige systeem voorziet er niet in dat aan inwoners, oud of jong, die het zout niet zelf kunnen ophalen, een oplossing wordt geboden. Ook in een nieuw systeem zal zich dit blijven voordoen. Wel hechten wij eraan, onder verwijzing naar het door het college van B en W op 7 september-2010 vastgestelde plan 'gladheidbestrijding 2010-2011', dat volgens dit beleid bij langdurige gladheid ook op de wegen in de verblijfsgebieden en op parkeerplaatsen bij winkelcentra, huisartsenposten en seniorencentra wordt gestrooid.


5. In diverse media wordt herhaaldelijk een mogelijk zout tekort aangehaald. Er zijn inmiddels al gemeentes die de bodem in zicht hebben. In het afgelopen jaar heeft u de gemeenteraad diverse malen verzekerd dat de zoutvoorraad voor de gemeente Maassluis voldoende is. Vanzelfsprekend is de CDA fractie daar blij mee, graag zouden we middels deze vragen een herbevestiging krijgen dat de huidige zoutvoorraad voldoende is om nog enkele maanden de wegen en fietspaden in Maassluis sneeuw- en ijsvrij te houden.

Wij hebben met onze leverancier goede afspraken over de levering van strooizout. Tot 17 december jl. is er voldoende zout geleverd. Wel heeft onze leverancier, zoals vermeld bij vraag 1, ons op die dag laten weten dat door de grote landelijke vraag de levering onder druk staat. Dit wil niet zeggen dat er geen zout geleverd kan worden, maar dat geen garantie wordt gegeven over het tijdstip van de levering.

Er was voldoende voorraad, maar door de extreme hoeveelheid sneeuw van het afgelopen weekend is er een flinke aanslag gepleegd op onze zoutvoorraad.
Onze eerste verantwoordelijkheid ligt, volgens het eerder genoemd plan gladheidbestrijding 2010-2011', om primair de gladheid op wegen en fietspaden te bestrijden. Wij stellen alles in het werk om dit te realiseren.


6. De CDA fractie heeft vernomen dat bedrijven ook gratis zout van de gemeente wegnemen. De beperkte voorraad wordt hierdoor nog sneller kleiner. Onze indruk is echter dat het gratis zout bedoeld is voor de burgers. Wat gaat uw college concreet doen om te voorkomen dat bedrijven gratis zout voor burgers blijven ophalen bij de milieustraat?

In Maassluis wordt aan bedrijven geen gratis zout verstrekt. De woningcorporatie Maasdelta heeft een verantwoordelijkheid voor de woonomgeving bij flats waar senioren wonen. Zij krijgen dan ook een rekening van de gemeente voor het geleverde zout.


7. Enige maanden geleden is een krediet beschikbaar gesteld om te Investeren in een andere manier van strooien in Maassluis in te voeren, het zogenaamde "natstrooien". Deze manier vraagt minder zout met hetzelfde effect als de oude manier van "droogstrooien". Kunt u bevestigen dat de dienst reeds gestart is met het "natstrooien''? Zo niet, wanneer zal met deze methode gestart worden? Omdat met deze methode veel minder zout nodig is, wat ook goed is voor het milieu, een betere preventieve werking heeft is de CDA fractie van mening dat u zo spoedig mogelijk het natstrooien dient in te voeren. Kunt u dit toezeggen?

Met het 'natstrooien' is medio december jl. in Maassluis begonnen.


8. Gezien de hoeveelheid zout die inmiddels is uitgedeeld aan de inwoners, lijkt het erop dat de burgers deze winter allemaal voorzien zijn van strooizout. Gaat u nu ook informeren hoe men goed kan omgaan met het strooizout: gaat u de inwoners informeren hoe zij effectief, met het oog op het milieu, kunnen strooien, waarmee gladheid zoveel als mogelijk kan worden voorkomen?

Op de gemeentepagina in De Schakel van 9 en 23 december jl. zijn strooitips vermeld. Deze staan ook op de site van de gemeente (www.maassluis.nl) en wij zullen deze informatie in De Schakel regelmatig herhalen.