Gemeente Echt-Susteren


Geslaagde Expertmeeting over Leefbaarheid Dieteren Wethouder Pustjens en platformvoorzitter Opgenort trekken samen op voor

Op initiatief van de gemeente Echt-Susteren heeft er woensdagavond 15 december een expertmeeting plaatsgevonden over de Leefbaarheid van Dieteren. Voor deze bijeenkomst waren de leden van de contactgroep Dieteren, de dorpsraad Dieteren, het schoolteam en schoolbestuur, de parochie, woningcorporatie Zo Wonen alsmede de leden van de gemeenteraad uitgenodigd.

Het initiatief voor deze expertmeeting is een vervolg op de door de contactgroep Dieteren opgestelde Leefbaarheidvisie, die in september van dit jaar aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Echt-Susteren is aangeboden. Belangrijke onderwerpen in de discussie over leefbaarheid zijn de gevolgen van de bevolkingsafname, de vergrijzing en de ontgroening.

Conclusies
Een paar belangrijke conclusies die naar voren kwamen zijn als volgt samen te vatten;


- De bevolkingsdaling maar vooral de toename van het aantal mensen boven de 65 jaar en de afname van het aantal jeugdigen zullen onmiskenbare gevolgen hebben voor de gemeente Echt-Susteren en de kern Dieteren.


- Op termijn zullen de kinderaantallen in Dieteren dusdanig teruglopen dat voorzieningen als de peuterspeelzaal en de basisschool onder druk komen te staan. Inspanningen moeten er op gericht zijn het bestaansrecht van deze voorzieningen te verlengen, maar kunnen deze druk niet voor goed wegnemen. Aanwezigen zijn het er over eens dat dit niet door het bouwen van woningen - als dit al mogelijk is â opgelost kan worden.


- Geconstateerd wordt dat Dieteren over een actieve gemeenschap beschikt. De inwoners van Dieteren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van de leefbaarheid van hun dorp door zelf initiatieven te ontplooien en zaken creatief op te pakken. De overheid, gemeente en provincie, moet deze initiatieven begeleiden en ondersteunen.

Bewoners aan zet
Uit onderzoek in de provincie Zeeland, maar ook uit de situatie in Rimburg- gemeente Landgraaf -, blijkt dat het kunnen beschikken over actieve en enthousiaste bewoners, die zich willen inzetten voor de gemeenschap belangrijker is voor de leefbaarheid dan de aanwezigheid van voorzieningen. Of zoals Rinus Janssen van de VKKL aangaf: âde aanwezigheid van voorzieningen moet niet overschat wordenâ. Een ontmoetingsplek in het dorp, waar mensen bij elkaar kunnen komen, wordt door hem wel als essentieel voor de leefbaarheid aangemerkt.

Aan het woord
Tijdens de bijeenkomst zijn aan het woord geweest de heer Paul Opgenort die de visie van de Contactgroep Dieteren verwoord heeft. De heer Wim Derks van het Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid, die de gevolgen van de bevolkingsdaling voor Dieteren heeft becijferd en toegelicht. De heer Rinus Janssen van de Vereniging voor Kleine Kernen Limburg die aangegeven heeft welke rol de inwoners van Dieteren zelf kunnen spelen bij het behouden van de Leefbaarheid van hun dorp. Mevrouw Lenie Haarbosch die verslag gedaan heeft van de activiteiten, die in Rimburg zijn opgepakt om ondanks het verlies aan voorzieningen de leefbaarheid in deze kern te behouden en te verbeteren.

Tot slot
De avond is besloten met de afspraak dat de contactgroep met instanties als de Woningcorporatie Zo Wonen, het schoolbestuur en de gemeente gesprekken gaat voeren om met de adviezen van de experts te komen tot een realistische aanpak van de leefbaarheid in Dieteren. Tijdens de presentaties zijn de volgende links genoemd waarop meer informatie over de demografische ontwikkelingen in relatie tot leefbaarheid te vinden is: www.vanmeernaarbeter.nl, www.scoopzld.nl, www.deetere.com.

Onderschrift foto:Wethouder Pustjens en platformvoorzitter Opgenort trekken samen op voor Dieteren