Rechtbank 's-Gravenhage

Rechter verbiedt opleggen tariefkorting aan AWBZ-instellingen

Den Haag, 28 december 2011 - De voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding van ActiZ tegen de Staat over de korting op de maximum tarieven voor extramurale zorg die de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2011 aan de AWBZ-instellingen wil opleggen.

De rechter verbiedt de Minister en/of de Staatssecretaris de Aanwijzing van 9 december 2011 inzake de contracteerruimte AWBZ 2011 te effectueren, voorzover daarin voor het jaar 2011 een korting van 1,7% in de maximumtarieven extramurale zorg wordt opgelegd aan de AWBZ-instellingen ten aanzien van de functies persoonlijke verzorging (PV) en ondersteunende begeleiding (OB).

ActiZ, een brancheorganisatie van zorgaanbieders, had in kort geding gevorderd de Minister en de Staatssecretaris te verbieden de Aanwijzing te geven c.q. te effectueren.

De voorzieningenrechter stelt voorop dat de Minister - als orgaan van de Staat - bij het nemen van maatregelen als deze een grote mate van (beleids)vrijheid heeft. De voorzieningenrechter dient zich daarom zich zeer terughoudend op te stellen bij de beoordeling van de rechtmatigheid van het handelen van de Staat. Bij de beoordeling van een Aanwijzing past dan ook grote terughoudendheid, die te meer geboden is in kort geding. Voor ingrijpen van de voorzieningenrechter kan slechts sprake zijn indien de Aanwijzing onmiskenbaar onrechtmatig is.
In de gegeven omstandigheden is, ondanks de toe te passen terughoudendheid, de slotsom dat de Staat onmiskenbaar onrechtmatig handelt jegens ActiZ door voor wat betreft de functies PV en OB een tariefkorting van 1,7% toe te passen.

LJ Nummer

BO9038

Zie het origineel

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 28 december 2010