Politie Zaanstreek-waterland

Getuigen gezocht van babbeltruc

Wormerveer, 28-12-2010 o Een 66-jarige man is maandagmiddag 27 december, om 16.27 uur, slachtoffer geworden van diefstal op de Kerkstraat in Wormerveer.

Er werd aangebeld door een onbekende man. Hij stelde zich voor als medewerker van de thuiszorg. Hij gebruikte een smoes om de man in zijn woning te lokken. Bij terugkomst was de man verdwenen. Het slachtoffer merkte dat zijn portemonnee uit zijn jas, die aan de kapstok hing, was verdwenen. De politie onderzoekt de zaak maar is nog op zoek naar getuigen. De man droeg nette kleding, leeftijd ongeveer 30 jaar. Hebt u informatie over deze zaak? Neemt u dan contact op met de politie Zaanstreek via 0900-8844. Of anoniem: 0800-7000.

Voorkom oplichting:
* Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af.
* Ga nooit in op afspraken aan de deur.
* Houd uw pinpas en pincode altijd apart.
* Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Bekijk dat ook van dichtbij, want er wordt vaak gebruikt gemaakt van een vals identiteitsbewijs. De volgende bedrijven zijn verplicht zich te legitimeren: energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie.
* Blijf alert bij vreemden. Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat degene aan de deur niet binnen. Als u geïnteresseerd bent kunt u aangeven dat u op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem dan altijd contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.
* Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is.
* Medewerkers van een bank, verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg, komen niet onaangekondigd bij u aan de deur voor financiële zaken. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt.

Maatregelen die u kunt treffen:
* Houd het saldo op uw 'lopende' rekening beperkt. U kunt beter regelmatig geld overboeken naar uw spaarrekening.
* Verlaag het limiet van uw maximale dagopname.
* Zorg ervoor dat u niet rood kunt staan.

Vertrouwt u deze situatie niet of bent u toch opgelicht? Doe dan aangifte bij de politie.