Rechtbank 's-Hertogenbosch


Rechtbank âs-Hertogenbosch gaat door met avondzittingen

âs-Hertogenbosch, 28 december 2010 â De rechtbank âs-Hertogenbosch zet de proef met het houden van avondzittingen het komende jaar voort. De rechtbank wil meer verschillende soorten zaken âs avonds gaan behandelen om een nog beter beeld te krijgen van de behoefte aan een verruiming van de openingstijden.

De Bossche rechtbank hield in de periode van mei tot en met september 2010 als experiment zeven avondzittingen in het paleis van Justitie in âs-Hertogenbosch en in het gerechtsgebouw in Eindhoven. Bestuursrechters, civiele rechters, kantonrechters en strafrechters behandelden tijdens die zittingen diverse zaken. Met de proef wilde de rechtbank nagaan of er bij rechtzoekenden behoefte bestaat aan zittingen in de avonduren.

Evaluatie
Inmiddels is het experiment geëvalueerd. De medewerkers van de rechtbank zijn enthousiast over hun deelname aan de proef. Eisers, gedaagden, verweerders, advocaten, het openbaar ministerie en verdachten zijn eveneens gevraagd naar hun ervaringen. Uit deze evaluatie blijkt dat de rechtzoekenden vrijwel allemaal zeer te spreken zijn over het initiatief van de rechtbank. Mensen die overdag werken hoeven geen verlof op te nemen om naar de zitting te komen. Ook voor scholieren bleek de avondzitting een uitkomst, zeker in examentijd. En dat er âs avonds volop parkeergelegenheid is, werd diverse malen als een voordeel bestempeld. Ook de meeste verweerders (vertegenwoordigers van bijvoorbeeld gemeenten in bestuursrechtelijke zaken) gaven aan een avondopenstelling een goede service te vinden. Alleen de advocatuur is minder positief over de verruiming van de openingstijden. Een aantal advocaten geeft aan dat een avondopenstelling leidt tot een ongewenste verlenging van de werkdag.

Enthousiaste reacties kwamen ook van geïnteresseerden die op de website www.rechtspraak.nl lazen over de avondopenstelling. Ook bezochten studenten van de Universiteit van Tilburg en Avans Hogeschool enkele zittingen in het kader van hun opleiding.

2011
De rechtbank vindt de avondzitting een goed instrument om de dienstverlening van de rechtbank te vergroten. Een uitbreiding van de openingstijden past ook in deze tijd waarin allerlei overheidsinstellingen steeds vaker âs avonds open of telefonisch bereikbaar zijn.

Een ander voordeel van het houden van zittingen in de avonduren is dat de druk op de zittingsruimte overdag vermindert. Voor de rechtbank zelf biedt de avondzitting de mogelijkheid om werktijden van medewerkers te spreiden.

Ondanks dat de rechtbank zeer tevreden is over de proef, is een structurele invoering van een avondzitting nog niet aan de orde. De rechtbank gaat eerst in een vervolg op de proef na welke soorten zaken zich bij uitstek lenen voor een behandeling âs avonds. Daarnaast wil de rechtbank nadere afspraken maken met de advocatuur, gemeenten en het openbaar ministerie.

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 28 december 2010 Naar boven