Politiebond ACP

28 december 2010

Sociale media: voorkomen is beter dan genezen

Districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe is maandag per direct op non-actief gesteld naar aanleiding van een twitterbericht. Over de schuldvraag heeft de ACP (nog) geen mening. Het is wel bewijs dat het tijd is voor een discussie over de inzet van sociale media binnen de Nederlandse politie.
"Het kan niet zo zijn dat een collega door gebruik te maken van sociale media het vertrouwen van burgers en politiecollega's in de politieorganisatie schaadt."

"Het kan niet zo zijn dat een collega door gebruik te maken van sociale media het vertrouwen van burgers en politiecollega's in de politieorganisatie schaadt."

"Dat het zover is gekomen, is voor de betrokken districtschef en het imago van de politie te betreuren", zegt ACP vicevoorzitter Wiep van de Pal. "Naast de vele voordelen heeft het gebruik van sociale media, zoals Twitter gevaren in zich. Niet elke collega is zich bewust van die gevaren of onderschat ze. Het kan niet zo zijn dat een collega door gebruik te maken van sociale media het vertrouwen van burgers en politiecollega's in de politieorganisatie schaadt."

Nog niet zo lang geleden heeft de ACP de notitie sociale media ter beschikking gesteld aan alle ondernemingsraden (inclusief de centrale ondernemingsraad (COR) in oprichting). Doel van de notitie is om de medezeggenschap en de politieorganisatie wakker te schudden. Van der Pal: "Ja, sociale media bieden een bijdrage aan het aangaan van de dialoog met de burger. Ook helpt het om het imago van het vak en de organisatie te verbeteren. Ze moeten echter ook een gericht doel dienen en de ongewenste effecten voor medewerkers moeten worden beperkt. De verspreide notitie biedt een aanknopingspunt voor een gesprek in de regionale medezeggenschap. Met als uiteindelijke doel: informatie en educatie voor de collega's die gebruik willen maken van sociale media"

Klik hier om de complete notitie te downloaden.
---
Zie het origineel