Rijksgebouwendienst


Opening Scheepvaartmuseum september 2011

dinsdag, 28 december 2010

Na een uitgebreide renovatie zal het Scheepvaartmuseum weer open gaan voor publiek. De openingsfestiviteiten van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam vinden plaats in de laatste week van september 2011. In het voorjaar wordt de renovatie van het gebouw afgerond waarna het museum start met de herinrichting.


Willem Bijleveld, algemeen directeur, zegt: "Ik ben er heel trots op dat wij als eerste verbouwend museum in Amsterdam weer onze deuren voor het publiek kunnen openen. Alle betrokkenen, zoals aannemers, tentoonstellingspartners en de eigen medewerkers hebben hier ontzettend hard aan gewerkt en doen dat nog steeds. Er is nog veel te doen voor de heropening eind september, maar daarna zal iedereen in Nederland weer kunnen genieten van ons prachtige gebouw en onze bijzondere nieuwe manier van tentoonstellen."

Rijksgebouwendienst
De Rijksgebouwendienst voert de grootscheepse renovatie uit aan het Scheepvaartmuseum. Het gebouw, de inrichting en de tentoonstellingen worden grondig herzien. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is de overkoepeling van de binnenplaats. De Belgische architect Laurent Ney heeft hiervoor een prachtig ontwerp gemaakt, geïnspireerd door de kompaslijnen van oude zeekaarten.

Tentoonstellingen 2011
Na opening biedt Het Scheepvaartmuseum elf nieuwe semipermanente tentoonstellingen, één attractie "De Zeereis" en één virtuele tentoonstelling "Mijn.Expo". Bovendien keert het VOC-schip Amsterdam terug naar de steiger bij het museum en is het historische stoomschip Christiaan Brunings weer toegankelijk voor het publiek. Daarnaast is het nieuwe restaurant, de vernieuwde bibliotheek en de museumwinkelvoor iedereen vrij toegankelijk.
Het Scheepvaartmuseum wordt daar bovenop ook een bijzondere evenementenlocatie dankzij de overkapte binnenplaats en de ruimtelijke zalen.

---