Gemeente Halderberge


Kleine plus in waardering bedrijven gemeentelijke dienstverlening

Uit onderzoek blijkt dat de waardering van de deelnemende bedrijven voor de gemeentelijke dienstverlening gelijk is gebleven. De waardering voor Halderberge als vestigingslocatie is toegenomen. Het eindresultaat van het onderzoek laat een kleine plus zien. Er blijven aandacht- en verbeterpunten voor de toekomst. De gemeente ziet het onderzoek dan ook als een 'gratis advies' waar de komende tijd werk van wordt gemaakt in het kader van de dienstverlening.

De resultaten van het onderzoek zijn in de vorm van een eindrapport aangeboden aan het college. De samenvatting en conclusies op hoofdlijnen zijn:

* de meeste ondernemers zijn tevreden over de vestiging van hun bedrijf in de gemeente;

* de waardering voor Halderberge als vestigingslocatie is vergeleken met 2007 toegenomen;

* sterke punten van Halderberge zijn het woonklimaat, de bereikbaarheid en de ligging in Nederland;

* belangrijkste verbeterpunten zijn de parkeervoorzieningen, openbare ruimte, medewerking gemeente en veiligheid;
* de tevredenheid over de bedrijfsomgeving is toegenomen en bedrijven vinden dat Halderberge veiliger is geworden;
* de waardering voor de gemeentelijke dienstverlening is gelijk gebleven;

* bedrijven zijn minder tevreden over de organisatie van de dienstverlening (afhandelingsnelheid, interne afstemming en flexibiliteit).

Tal van verbetertrajecten

De gemeente is bezig op tal van punten de dienstverlening te verbeteren. Er lopen op dit moment tal van interne projecten om een en ander op het gewenste niveau te krijgen. De doorlooptijd van de dienstverleningsprojecten is afhankelijk van de aard van het project. Bovendien zijn de projecten vaak complex en afhankelijk van meerdere, ook externe partijen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de invoering van de Omgevingsvergunning (WABO). Dit is aangestuurd vanuit het ministerie en is de gemeente afhankelijk van opgelegde regelgeving en organisatie daarvan. Het college waakt voor er te hoge verwachtingen.

Bedrijfsbezoeken

Het rapport wordt ter kennisname naar de leden van de gemeenteraad gestuurd. Daarnaast wordt door de portefeuillehouder economische zaken het initiatief genomen voor overleg met de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Met de projectleider interne dienstverlening wordt besproken welke projecten een directe relatie hebben met de uitkomsten van het rapport. Met de bedrijven die hierom hebben gevraagd, wordt apart contact opgenomen en een afspraak gemaakt.