Gemeente Halderberge


Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied ter inzage

Het bestemmingsplan Buitengebied is na een lange periode van voorbereiding vrijgegeven voor inspraak. In dit plan is inbreng geleverd door veel betrokken burgers en partijen. Nu is het een openbaar stuk en kan iedereen ervan kennisnemen en reageren. Burgemeester en wethouders denken met het nieuwe bestemmingsplan veel agrariërs, particulieren en bedrijven mogelijkheden te bieden zich verder te ontwikkelen en soms ook uit te breiden.

Voorheen waren de regels voor het buitengebied van Halderberge geregeld in drie afzonderlijke bestemmingsplannen, ieder met hun eigen regels. Dat kwam doordat Hoeven, Oudenbosch en Oud Gastel voor 1997 drie afzonderlijke gemeenten waren. Bestemmingsplannen moeten regelmatig worden vernieuwd. Nu lag daar de kans om alles in een keer goed te regelen. Het nieuwe voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied is een integraal plan dat voor de komende tijd duidelijkheid geeft in mogelijkheden om te verbouwen of om uit te breiden, maar ook grenzen stelt. Het bestemmingsplan bestaat uit een toelichting, plankaart en regels.

Input

Het bestemmingsplan is op interactieve manier tot stand gekomen. Zo zijn er beleidsateliers gehouden met betrokken partijen. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en de Brabantse Milieu Federatie (BMF) zaten daarbij regelmatig aan tafel. Maar ook de plaatselijke afvaardiging van de boomkwekerijen, toeristische industrie, glastuinders enzovoort spraken volop mee. Zij gaven input op de beleidsparagrafen die ambtelijk werden voorbereid. Ook de klankbordgroep, met allerlei vertegenwoordigers uit het veld, toetsten op hoofdlijnen het plan.

Reacties

In totaal zijn er 500 reacties binnenkomen op de bouwblokinventarisatie in het buitengebied.
Er hebben 270 gesprekken plaatsgevonden, er zijn 215 reacties via website en via de mail binnengekomen. Verder zijn er 15 brieven ontvangen. In totaal zijn er zelfs ongeveer 1500 telefonische reacties genoteerd. Kennelijk leeft het Buitengebied volop, maar dat is ook niet vreemd als je bedenkt dat zich 1600 percelen bevinden in het buitengebied. De eigenaren hebben wel degelijk een belang bij het nieuwe bestemmingsplan. Alle mensen die op enige manier zijn betrokken, krijgen bericht over het verdere verloop van dit plan en hun situatie.

Ter inzage

In november wordt het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied voor het eerst aan het brede publiek getoond. Dat gebeurt via een ter inzage legging van het plan gedurende 6 weken in het gemeentehuis. Belangstellenden kunnen het daar komen bekijken. Op dit plan kunnen reacties worden gegeven. Deze reacties worden bekeken en afgewogen en al of niet verwerkt in het uiteindelijke bestemmingsplan.

Inloopavond

In de periode dat het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd, vindt nog een inloopbijeenkomst plaats op dinsdag 14 december tussen 17.00 en 21.00 uur. Belangstellenden kunnen dan hun vragen stellen aan een aantal betrokken ambtenaren die daarbij aanwezig is. Ook is er kaartmateriaal voorhanden en kan het ontwerp worden bekeken.

Weblog

Projectleider Cees Paul doet via een weblog Buitengebied verslag van allerlei zaken over het bestemmingsplan Buitengebied. Hij biedt daarmee een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van dit ingewikkelde bestemmingsplan. Reageren mag! (klik daarvoor onder een artikel op 'Leave a comment').

Meer informatie over het voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied