Gemeente Halderberge


Overgewicht bij jongeren voorkomen

In opdracht van het college van burgemeester en wethouders komt er een plan van aanpak voor het voorkomen van overgewicht bij jongeren. Vooruitlopend op dit plan heeft het college besloten al een subsidie beschikbaar te stellen voor themabijeenkomsten voor ouders van 0 tot 4-jarigen over gezonde voeding en een subsidie voor het project `Klappen tegen die vette happen'.

In het Volksgezondheidsplan is prioriteit gegeven aan het stimuleren van gezond gedrag, waaronder het tegengaan van overgewicht bij jongeren. In dit kader heeft de gemeente Halderberge de GGD verzocht om een plan van aanpak op te stellen. Hiervoor is een werkgroep ingesteld die bestaat uit: GGD (coördinatie), Thuiszorg West-Brabant, de Brede-school-coördinator en het jongerenwerk. Ook het onderwijs en het Centrum Jeugd en Gezin zijn hierbij betrokken.Het definitieve plan van aanpak moet nog worden ingediend. De GGD heeft aangegeven dat er
-vooruitlopend hierop- al twee activiteiten aangeboden kunnen worden. Om het volksgezondheidsplan op dit onderdeel zo snel mogelijk in uitvoering te nemen, stelt het college middelen beschikbaar voor deze activiteiten.

Themabijeenkomsten

De themabijeenkomsten voor ouders van 0 tot 4-jarigen worden georganiseerd door Thuiszorg West-Brabant. Een diëtiste en een verpleegkundige jeugdgezondheidszorg verzorgen een interactieve bijeenkomst over voeding en de bijkomende pedagogische aspecten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt stilgestaan bij vragen als: wat moet een kind eten, hoe houd je het gezellig aan tafel en hoe kun je als ouder positief eetgedrag stimuleren. De bijeenkomsten worden gehouden op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. Over de definitieve locatie en de wijze van aanmelden, wordt door TWB nog bekendheid gegeven.

Klappen tegen die vette happen

Het project `Klappen tegen die vette happen' van het jongerenwerk van Surplus Welzijn bestaat uit een Freerun-training voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar: een loopdiscipline waarin de deelnemers proberen hindernissen te overwinnen op een zo vloeiend en snel mogelijke manier. De training wordt wekelijks aangeboden vanuit een gymzaal in Oudenbosch. Met de training wordt de jongeren een aantal basisvaardigheden geleerd, inclusief conditie- en krachttraining . Enkele keren wordt een gastdocent ingehuurd om een speciale clinic te verzorgen. Doel van het aanbieden van deze activiteit is dat jongeren gestimuleerd worden om te sporten.
Het jongerenwerk zal op tijd bekend maken hoe de jongeren zich kunnen aanmelden.