Gemeente Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 28 december 2010 101230R

Drie nominaties Nijmegenaar van het Jaar 2010

Voor de eretitel 'Nijmegenaar van het Jaar 2010' zijn Marcel Olde Rikkert, Mia Schoffelen en André Stufkens genomineerd. De verkiezing is een initiatief van burgemeester Thom de Graaf. Hiermee wil hij Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad hebben geleverd. De winnaar wordt op 3 januari bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Nijmegenaren konden de afgelopen weken kandidaten opgeven voor de titel 'Nijmegenaar van het Jaar 2010'. Een onafhankelijke voordrachtscommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van zes kandidaten. Een brede stadsjury uit alle delen van de Nijmeegse samenleving besliste vervolgens wie van de kandidaten de winnaar is. De Nijmegenaar van het Jaar 2009, Sijbrand de Jong, is juryvoorzitter.

De drie hoogst geklasseerde kandidaten zijn (in willekeurige volgorde):

Marcel Olde Rikkert is trekker van Zowel NN (Zorg voor ouderen en welzijn Netwerk Nijmegen). Dit netwerk is opgericht in 2008 en verenigt zorg- en welzijnsaanbieders met als doel een beter samenhangend aanbod voor de kwetsbare ouderen in Nijmegen. In 2010 vond de start plaats van drie grote projecten vanuit Zowel NN, waarvan de impact voor de ouderen in Nijmegen direct merkbaar is geweest. In het project Tweetraps screening worden ouderen gescreend op kwetsbaarheid en krijgen zij een direct bruikbaar advies van deskundigen om het welbevinden te verbeteren. Een tweede innovatieproject zorgde ervoor dat de communicatie tussen 70+ ouderen en hun mantelzorgers, met behulp van een beveiligde zorg en welzijnsportaal, toegankelijk werd gemaakt. Het derde project is een grootschalig project in zes huisartspraktijken in Nijmegen waar zeer complexe problemen van honderden ouderen door een multidisciplinair team worden begeleid.

De maatschappelijke gedrevenheid van Olde Rikkert om de zorg voor kwetsbare oudere burgers in Nijmegen (en daarbuiten) te verbeteren is uitzonderlijk en gaat ver buiten zijn taakstelling van hoogleraar geriatrie van het UMC St Radboud. Marcel Olde Rikkert heeft met de start van drie nieuwe projecten een prestatie van belang geleverd voor kwetsbare Nijmeegse ouderen. Hij is in staat om partijen met elkaar samen te laten werken, waar dat in eerste instantie niet voor de hand ligt. Door zijn inzet droeg hij in 2010 bij aan oplossingen voor problemen van de vergrijzing.

Mia Schoffelen is initiatiefneemster en drijvende kracht achter School's Cool. In 2006 heeft zij deze organisatie opgericht en er sindsdien al haar tijd in gestoken. Het is aan haar te danken dat risicoleerlingen in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs succesvol door mentoren worden begeleid. Onder haar bezielende leiding heeft de vrijwilligersorganisatie School's Cool nu een stevige professionele basis en is klaar voor de toekomst. Zij is voorzitter van het bestuur en tevens mentor. In januari 2011 neemt zij afscheid.

School's Cool is een mentororganisatie die zich richt op leerlingen die door een aantal risicofactoren kwetsbaar zijn. School's Cool biedt ondersteuning bij de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Het doel van School's Cool is het voorkomen van schooluitval en het vergroten van onderwijskansen voor leerlingen. Een mentor start de begeleiding van de leerling in groep acht van de basisschool of in de beginperiode van de brugklas. In het tweede jaar van het voortgezet onderwijs wordt de begeleiding afgesloten.

School's Cool begon vijf jaar geleden met twintig kinderen. Dankzij de inzet van Schoffelen is in 2010 de honderdste mentor actief geworden. Deze vrijwillige mentoren begeleiden wekelijks in totaal zo'n honderd risicoleerlingen.

Uit onderzoek in opdracht van het Oranjefonds is naar voren gekomen dat de leerlingen veel baat hebben bij de School's Cool mentor. De leerling presteert beter op school gedurende de gehele schoolperiode, ontwikkelt een beter begrip voor leren op school, heeft een positiever zelfbeeld en een bredere blik op de wereld.

In 2008 ontving School's Cool de Marga Klompé prijs.

André Stufkens is het boegbeeld van Stichting Gebroeders Van Limburg. Daarnaast werkt hij aan de profilering van Nijmegen als oudste stad van Nederland. Als (onbezoldigd) voorzitter van Stichting Gebroeders Van Limburg heeft hij in 2010 mede invulling gegeven aan de presentatie van middeleeuws Nijmegen in New York om publiciteit te genereren voor de geschiedenis van Nijmegen. Het wereldberoemde getijdenboek van Katherina van Kleef werd in het Metropolitan Museum of Art tentoongesteld. Er hebben 30 re-enactors deelgenomen aan het programma van dit museum, waaronder ook André in Middeleeuws kostuum. Hierdoor zijn de relaties tussen de gemeente Nijmegen, Museum Het Valkhof en de musea in New York verbeterd. Voor André Stufkens was dit allemaal 'liefdewerk oud papier'.

André Stufkens draagt, door zijn niet aflatende inzet op zeer effectieve wijze zorg voor de bewustwording en uitdraging van het cultuurhistorische erfgoed van de stad Nijmegen, zowel binnen als ver buiten de stadsgrenzen. Hij zet zich daarnaast ook nog in voor andere goede doelen. De kwaliteit van zijn werk werd al eerder onderstreept door uitreiking van de jaarlijkse cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, en een Koninklijke onderscheiding.
---



Gemeente Nijmegen