Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
28 december 2010

Vluchtelingenkamp Zuid Soedan trekt 40.000 bezoekers

Sinds 13 december jl. hebben 40.000 mensen een bezoek gebracht aan Makpandu vluchtelingenkamp in Zuid Soedan. Het vluchtelingenkamp vlakbij Yambio stad waar ca 7000 Congolezen en vluchtelingen uit Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) verblijven, is te bezichtigen via streetview (www.streetviewsoedan.nl).

Alle inwoners van het kamp zijn gevlucht voor het geweld van het Verzetsleger van de Heer (Lord's Resistence Army, LRA). Deelstaat Western Equatoria State (WES) is momenteel in hoogste staat van paraatheid na opnieuw recente LRA aanvallen vlak voor kerst op enkele dorpen vlakbij Maridi. Hierbij werden 3 mensen gedood en raakten 7 mensen ernstig gewond. De aanvallen werden afgeslagen door de Arrow Boys, de benaming voor de 11.785 tellende burgerwacht in Zuid Soedan. 6 LRA rebellen zijn gevangengenomen, aldus een medewerker van het door Cordaid Mensen in Nood gesteunde bisdom van Yambio. De gevangen genomen rebellen zouden hebben verklaard uit te zijn op destabilisatie van de regio in opmaat naar het op 9 januari te houden referendum over onafhankelijkheid.

In de periodes rond kerst in 2008 en 2009 werden respectievelijk 835 en meer dan 300 mensen door LRA strijders afgeslacht (in noord Congo, CAR en Zuid Soedan).

Vooral de Zuid Soedanese deelstaat Western Equatoria State heeft sinds eind 2008 te lijden onder de voortdurende LRA aanvallen. Deelstaat WES telt 190.000 ontheemden en vluchtelingen.

Cordaid Mensen in Nood vraagt met www.streetviewsoedan.nl aandacht voor het geweld en de vluchtelingenproblematiek in Zuid Soedan. Via partnerorganisaties verleent Cordaid Mensen in Nood noodhulp door distributie van voedsel, tentzeilen, landbouwwerktuigen en zaaigoed.