Ingezonden persbericht


Persbericht

Haarlem, 28 december 2010

In 2011 hogere inzet direct mail verwacht

Veel grotere effectiviteit dan e-mail

In 2011 gaat de papieren direct mail weer helemaal terugkomen. Die voorspelling doet DM Creatieve Communicatie in Haarlem, gespecialiseerd in direct marketing. Het bureau wordt in zijn voorspelling ondersteund door onder meer de Rijks Universiteit van Groningen. Die heeft onderzocht wat het effect is van papieren mailings tegenover e-mailings. Uit die resultaten blijkt dat direct mail vele malen effectiever is dan e-mail en dat de emotie tegenover post ook veel positiever is.

Stopten marketeers voorheen grote budgetten in online campagnes en virals, in 2011 wordt het 'back to basics' voor adverteerders denkt Marco Mok, directeur van DM Creatieve Communicatie. "Dat effect wordt overschat. Op internet krijgt een reclame-uiting amper aandacht. Bovendien komt er nog een effect bij waardoor papieren direct mail nog meer opvalt. Er wordt steeds minder per post verstuurd, zodat een reclamemailing veel minder concurrentie heeft op de deurmat. En een mailing die meer opvalt, levert automatisch een hoger rendement op."

Klantgericht mailen levert meer respons op
Nog een opvallende ontwikkeling is dat het mailen door de opkomst van digitaal drukwerk verschuift van massamailings naar gepersonaliseerde mailpieces in kleinere aantallen. Ook de drukkosten van papieren mailings zijn de laatste jaren sterk gedaald door de fors toegenomen concurrentie in de grafische sector. Marco Mok: "Daarnaast besteden bedrijven tegenwoordig ook meer aandacht aan het mailpack en zijn de databases kwalitatief beter geworden. Die effecten vertalen zich door in de hogere respons op papieren mailings."

Grote waardering voor direct mail
Uit het onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen in opdracht van TNT blijkt ook dat mail via de post en vooral opvallende mailingcampagnes bijzonder goed worden gewaardeerd. Dat blijkt ook uit de hogere respons op leuke campagnes. Mok: "DM Creatieve Communicatie haalt soms een respons van meer dan 50%. Maar dan hebben we het niet over een standaard mailinkje, maar over een DM-campagne waar goed over is nagedacht en waarvoor voldoende budget beschikbaar is om een campagne te ontwikkelen."