KNHS

Edward Gal ook met Sisther de Jeu niet te kloppen 28 december 2010

MECHELEN (KNHS) - In de zesde wereldbeker kwalificatiewedstrijd voor dressuurruiters, die in het Belgische Mechelen werd verreden, ging de zege op een afgetekende wijze naar Edward Gal (Harskamp) met de KWPN merrie Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor). Gal, die twee jaar geleden regelmatig de strijd moest staken omdat de spanning voor deze merrie in de wedstrijdring te veel werd, kon nu bijna vanaf het begin in de Kür er aan rijden om een topklassering te realiseren. "Ik merk in het begin even de spanning, maar ik ben nu in staat om deze spanning mooi weg te laten vloeien, waardoor we een expressieve Kür konden laten zien", aldus Gal. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) legde met Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) volledig verdiend beslag op de tweede plaats.

Gal zocht wel het hol van de leeuw op, want de Nekkerhal in Mechelen is een voor dressuurpaarden zeer onrustige piste waarin veel te zien en veel te horen is. "Op haar stal tijdens een wedstrijd is Sisther al veel rustiger dan, laten we zeggen, een jaar geleden. Ook in de losrij piste is ze goed te hanteren, maar op weg naar de wedstrijdring komt er toch nog spanning in haar lijf en in haar geest. Daarom lukte vandaag het halthouden ook niet. Dan begin je rustig aan de wedstrijd, maar al snel merkte ik dat de spanning wegvloeide en dat ik er echt aan kon gaan rijden. Toen ik had afgegroet was ik verschrikkelijk blij met de rit die we samen hadden neergezet", vertelde Gal, die als winnaar van de wereldbeker finale voor dressuurruiters automatisch is geplaatst voor de finale in april in Leipzig, als hij met één paard in minimaal twee kwalificaties is gestart. "Het was mijn doel om mij met zowel Interfloor Next One als met Sisther de Jeu te plaatsen voor de finale en met Sisther de Jeu is dat nu gelukt. Met Interfloor Next One moet ik nog van start gaan tijdens Jumping Amsterdam of Indoor Brabant".

Liep Edward Gal stralend rond, zijn partner Hans Peter Minderhoud liep te balen, ondanks het feit dat hij in Mechelen als tweede eindigde met Exquis Nadine. "Ik wil niet veel zeggen, maar naar mijn gevoel liep ze nu een betere wedstrijd dan in Kentucky. Ik heb gedurende de gehele Kür een heel goed gevoel gehad en ik heb alle onderdelen heel goed uitgevoerd. Dat kon omdat ik tijdens de rit merkte dat alles wat ik van Nadine vroeg als het ware vanzelfsprekend werd uitgevoerd. Toen ik de wedstrijdring verliet had ik voor mijn gevoel een score gerealiseerd rond de 78%. Dan is het vreemd om te constateren dat twee juryleden dat gevoel van mij niet in hun punten tot uitdrukking hebben gebracht", aldus Minderhoud, die daarmee duidelijk wees richting het Belgische jurylid Mariëtte Withages. Zij zag in de rit van haar landgenoot Jeroen Devroe, die met Apollo van het Vijvershof uiteindelijk als vijfde eindigde, de winnende rit. Op de vraag waarom zij de prestatie van Devroe beter vond dan van de vier uiteindelijk boven hem geplaatste combinaties antwoordde Withages met een knipoog: "Niets is beter dan een Belg", en zij vervolgde: "Daarnaast vond ik dat de muziek van Devroe vandaag in deze hal beter overkwam dan die van de andere combinaties. Van veel combinaties was de muziek slecht te horen en daardoor was het voor mij moeilijk om de interpretatie op de juiste wijze te waarderen".
Voor de Belgische ruiters was deze wedstrijd in een bijna tot de laatste plaats volgepakte Nekkerhal een mooie opsteker, want acht van de vijftien combinaties reden een thuiswedstrijd. "We hebben wel eens wedstrijden gehad met een hoger niveau, maar je merkt dat de dressuursport zich ook in België in een positieve lift bevindt en dan zijn wedstrijden als deze een enorme stimulans voor de sport in de breedte", aldus het Nederlandse jurylid Wim Ernes.

De Duitse amazone Ulla Salzgeber, die in Mechelen van start ging met haar tweede paard Wakana, lede beslag op de derde plek, voor haar landgenote Helen Langehanenberg met Damon Hill. Salzegeber heeft nu met 74 punten de leiding in het West-Europese klassement vast in handen, voor haar landgenote Isabell Werth. De Brit Richard Davison staat derde. Hans Peter Minderhoud neemt de zesde plek in, voor Adelinde Cornelissen (Nijkerk), terwijl Christa Laarakkers (Winschoten) achtste staat.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumping-mechelen.com

Uitslag FEI World Cup Kür:


1) Edward Gal (Harskamp) - Sisther de Jeu (Gribaldi x Amor) - 78.450%
2) Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine (TCN Partout x Roemer) - 75.500%

3) Ulla Salzgeber (Dui) - Wakana - 75.250%

4) Helen Langehanenberg (Dui) - Damon Hill NRW - 74.850%
5) Jeroen Devroe (Bel) - Apollo van het Vijvershof - 74.000%

Tussenstand FEI World Cup:


1) Ulla Salzgeber (Dui) - 74

2) Isabell Werth (Dui) - 57

3) Richard Davison (Eng) - 55

6) Hans Peter Minderhoud - 46

7) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - 43

8) Christa Laarakkers (Winschoten) - 33
14) Aat van Essen (Heerde) - 26
23) Anky van Grunsven (Erp) - 17
(Edward Gal is als titelverdediger automatisch geplaatst voor de finale als hij met 1 paard 2 maal is gestart en daaraan heeft hij voldaan)