Eindejaarsspurt bij woningkopers

29/12/2010 09:19

Rotero Groep

HEERENVEEN - De wijziging van de NHG voorwaarden heeft voor een kleine eindejaarsspurt gezorgd onder woningkopers. Het gaat niet om grote aantallen, maar het effect van de gewijzigde regeling is zeker zichtbaar.

Beperking hypotheekbedrag grootste katalysator

De nieuwe NHG norm houdt in dat de eisen om in aanmerking te komen voor de NHG zijn aangescherpt. Wanneer de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt afgesloten, is onder andere de hypotheekrente lager. Deze rentekorting kan oplopen tot 0,8%. De maximale koopsom van EUR 350.000,- blijft in 2011 wel gehandhaafd.

Een aantal makelaars van Woonaccent merkt duidelijk de effecten hiervan in de laatste maand van het jaar. Mark Kerssies van Woonaccent Makelaars Westerbork licht toe: "Wij hebben net nog een huis verkocht aan iemand die persé dit jaar een hypotheekofferte aangevraagd wilde hebben. De laatste maand hebben wij zeker drie transacties gedaan met kopers die onder de oude NHG norm nog hun hypotheek wilden aanvragen." Maar ook in Friesland gaat het hard. Daar werd bij de vestiging in Leeuwarden op één dag vijf woningen verkocht, met dezelfde achterliggende reden.

Verkopers doen ook concessies

Niet alleen de woningkopers willen nog profiteren van de laatste dagen onder de oude regeling. Dit merkt Luuk Ophoff van het kantoor in Gorinchem. "Doorgaans willen kopers inderdaad nog profiteren van de oude normen. Maar ook verkopers willen in het oude jaar met de oude normen nog graag verkopen. Zij zijn bang zijn dat het volgend jaar moeilijker wordt voor de kopers. Ze zijn dus ook genegen extra concessies te doen inzake oplevering, prijs of overige voorwaarden."

Goede marktomstandigheden blijven voor de huizenkoper

"Op dit moment is de markt voor de huizenkoper nog steeds zeer aantrekkelijk", licht Robert Vonk, directeur van Woonaccent toe. "De hypotheekrente is laag en het aanbod van koopwoningen is groot. Er bestaan veel keuzemogelijkheden voor de koper. Je kunt goed onderhandelen, daar bovenop is de huizenprijs de afgelopen twee tot drie jaar naar beneden gecorrigeerd. Tel al deze voordelen op en voeg daar de ongewijzigde regeling voor hypotheekrenteaftrek ook nog eens aan toe. Plus, de aangescherpte NHG norm is niet perse negatief voor de huizenkoper, integendeel soms. Dan blijkt onderaan de streep dat je als koper de komende periode in een zeer gunstige positie bent om een woning aan te schaffen."





http://www.woonaccent.nl